Klaus Iohannis: „Starea de urgență se prelungește cu încă o lună de zile”

Publicat: 06 Apr. 2020, 14:30 News
Klaus Iohannis: „Starea de urgență se prelungește cu încă o lună de zile”

Presedintele Klaus Iohannis a susțiut o declarație de presă la Palatul Cotroceni.

„O primă concluzie – în comparație cu alte țări creșterea numărului de persoane infectate nu a fost așa mare, cum avem în Italia, Spania. Acest lucru vine din faptul că noi din timp am luat măsuri foarte ferme. Nu este momentul să ne relaxăm, să nu mai respectăm indicațiile autorităților. 

Nu suntem încă la vârful epidemiei, în niciun caz nu e momentul să ne relaxăm. O veste bună. La început se știe că a fost un pic complicat de procurat materiale de protecție. Avem deja primele rezultate semnificative. Primim 2,5 milioane de măști pentru medici, 5 mil de măști pentru forțele de ordine, aproximativ 8 mil măști care vor ajunge la populație Vor veni în zielle imediat următoare 500.000 combinezoane de protecție”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat că stare de urgență va fi prelungită cu încă o lună de zile.

„Va fi nevoie de prelungirea stării de urgență. Am cerut guvernului să vină cu propuneri pentru a fi incluse în decret, în cursul acestei săptămâni voi elabora textul iar decretul va fi emis săptămâna viitoare, pentru prelungirea stării de urgență cu încă o lună de zile. Prin această epidemie avem o criză care nu e doar una de sănătate, ci este o criză care afectează întreaga economie. Va fi nevoie să se declare o creștere probabil semnificativă a deficitului bugetar. E nevoie de bani mai mulți pentru sănătate, pentru șomaj.

Vom avea o situație complicată a bugetului, însă e clar că această complicație nu se rezolvă de la sine. Guvernul va trebui să facă o analiză și să nu ne limităm doar la o rectificare cu câteva schimbări, ci va fi nevoie să se reevalueze veniturile în scădere dar și cheltuielile pe întregul an. Va fi nevoie de reevaluarea tuturor cheltuielilor din banul public. Au fost firme private care s-au implicat în aducerea de materiale medicale. Îi felicit”, a mai spus președintele României.

Klaus Iohannis, apel către români

„Dragi români, repet, respectați măsurile dispuse de autorități, respectați izolarea, nu ieșiți din casă decât dacă aveți o problemă de rezolvat, evitați orice contact fizic cu oricine. Boala se răspândește de la om la om. Vă doresc multă sănătate!”, a încheiat Klaus Iohannis.

Publicat: 06 Apr. 2020, 14:30 News
Pe aceeași temă