Ioana Dichiseanu, primul album de muzică fado din România. Cântă și alături de fiica ei: „Este viață vie”

Publicat: 05 iun. 2023, 15:37 Autor: Camelia Vedete

Ioana Dichiseanu a lansat primul album de muzică fado de pe piața din România. Fiica regretatului actor Ion Dichiseanu aduce în prim-plan un gen muzical interpretativ și melodic pornit în Lisabona la începutul secolului al 19-lea, dar care are, probabil, origini mult mai timpurii. Artista cântă alături de fiica ei, fiind o mare surpriză pentru ascultători. 

Fiica regretatului mare actor Ion Dichiseanu continuă să surprindă în plan artistic. Ioana Dichiseanu a lansat pe piața din România primul album de muzică fado. Poezie cântată care își trage seva din sufletul Portugaliei, muzica fado se face, astfel, auzită în țara noastră, prin intermediul albumului ”O meu fado”. 

Este o nouă provocare artistică pe care Ioana a acceptat-o și a promovat-o constant, în ultimii ani. Artista a reușit să interpreteze, la superlativ, fado, un gen muzical complex care a fost inclus, în anul 2011, în Patrimoniul Cultural Imaterial al Umanității UNESCO. Pe noul album se regăsesc mai multe piese care au fost cântate de faimoasa Amália Rodrigues, cea care a dus muzica fado în toate colțurile lumii, dar Ioana a ales și piese ce aparțin cunoscutelor fadiste Mariza ori Ana Moura.

Artista a reușit, printr-o interpretare de excepție și printr-un timbru vocal deosebit, să pună o inconfundabilă amprentă muzicală asupra pieselor respective. O surpriză frumoasă este că una dintre melodiile emoționante de pe acest album este ”Mazia”, interpretată de Ioana Dichiseanu alături de fiica sa. Anastasia Artene calcă hotărâtă, încă de la o vârstă fragedă, pe urmele artistice atât de bine conturate lăsate de mama sa.

Ioana Dichiseanu a mărturisit că a fost sedusă dintotdeauna de acest gen muzical fascinant, cel care i-a insuflat pasiunea față de fado fiind tatăl său, actorul Ion Dichiseanu. Acesta i-a povestit fiicei despre prietenia care l-a legat de Amália Rodrigues, ”regina fado-ului”.

Ioana Dichiseanu, mărturisiri emoționante despre album

”O meu fado” a fost lansat, oficial, în cadrul Festivalului de Teatru, Film și Muzică ”Ion Dichiseanu” de la Adjud. Ioana a fost foarte emoționată când albumul ei a ieșit pe piață. Aceasta a mărturisit că artistul care interpretează un astfel de gen de muzică trebuie neapărat să ajungă la sufletul ascultătorului. Pentru ea nu a fost greu, căci glasul ei inconfundabil impresionează pe oricine.
”Cel care cântă acest gen de muzică trebuie să atingă sufletul ascultătorilor”, a ținut să spună cântăreața.

Albumul scos pe piață de casa de discuri ”Eurostar” conține 12 piese remarcabile, prefațate de jurnalistul Adrian Artene:

Aceasta este muzica fado: viață vie! Nimic fără ea nu ar exista! Fiindcă fado e, dincolo de toate, destin, e soartă. Așa credeau vechii latini, pentru care fatum (din care a prins rădăcini fado) este destin! O soartă care ne urmează, pretutindeni, asemenea unei umbre. În muzica fado înmugurește destinul acestei lumi. Ca într-un pom al lumii, înfloresc curcubeele modinha, se deschid petalele dansurilor slavilor africani și se tolănesc pe plajele însorite ale Iberiei, de la Lisboa la Coimbra, versurile saudade ale poeților portughezi”.

De altfel, Adrian Artene a avut câteva cuvinte speciale de spus despre reușita Ioanei Dichiseanu: ”Fado e răsărit și apus. E mare și deșert. E rugăciune și e lacrimă. E una dintre coastele Omenirii, e muzica clopotelor de la poarta Raiului și limbajul nostru pe care îl murmuram în dialogul purtat cu veșnicia! E ceea ce, prin glasul Ioanei Dichiseanu, ne învie!”.

Publicat: 05 iun. 2023, 15:37 Autor: Camelia Vedete
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă