Ioana Dichiseanu, concert impresionant de muzică fado la malul mării!

Publicat: 13 aug. 2022, 10:05 Autor: Maria Apostol Vedete

Probabil singura artistă din România care cântă muzică fado, dar cu siguranța singura care a creat un astfel de album, Ioana Dichiseanu a încântat turiștii de pe litoral cu un recital de excepție!

Fiica regretatului actor Ion Dichiseanu, plecat dintre noi în luna mai a anului trecut, a moștenit cu siguranță talentul artistic al tatălui său. Marea pasiune a Ioanei este muzică fado, pe care a ajuns s-o cânte impecabil. Dovadă că vara aceasta ea a fost invitată să susțină mai multe concerte și reprezentanții, inclusiv pe litoral.

Un astfel de recital a fost susținut recent în Mangalia, la Hotel Afrodita, acolo unde turiștii au putut simți spiritul portughez prin melodiile fado pe care le Ioana le cântă cu atâta pasiune. Acest stil muzical amintește oarecum de muzica blues, care încântă prin simplitate, melancolie și profunzimea ei.

Nu doar românii descoperă și se bucură de acest gen de muzică romantică. Un celebru influencer pe Youtube, André Carvalho, pasionat de cultura portugheză, a găsit pe Youtube melodiile fado interpretate de Ioana Dichiseanu, și s-a declarat impresionat!

Ioana Dichiseanu, oricât de neobișnuit ar fi, trebuie să spun: CE SURPRIZĂ! Nu știu dacă înțeleg eu bine româna, dar am rămas uimit de interpretarea ei. Care e chiar foarte frumoasă! Și cântăreața e foarte frumoasă, dansatoarele foarte frumoase, fetița, micuța, e tare frumușică de asemenea, și se leagă foarte bine cu versurile”, a mărturisit acesta.

Ioana Dichiseanu: ”Muzica fado este sora romanței noastre”

Ioana a mărturisit că acest gen de muzică are un efect terapeutic pentru suflet, însă îi este greu să găsească un compozitor de fado în România.

Multă lume s-ar putea întreba dacă este vocea mea în realitate sau nu. Piesele sunt un fel de omagiu adus Amaliei Rodrigues, pentru că este regina fado-ului şi e declarată patrimoniu naţional al Portugaliei. Am şi melodii cântate de Anna Mura pe album, sunt cover-uri. Este foarte greu să găseşti un compozitor care să înţeleagă muzica fado şi să compună special pentru tine, melodii care să-ţi vină bine pe voce. Mai ales în România.

Este terapie. (…) 90% din ce înseamnă fado este muzica pentru inima albastră. Un fel de sora romanţei noastre. (…) Am ascultat poveştile spuse de tata. Fusese acasă la Amalia Rodrigues şi a fost foarte plăcut impresionat de tot ce înseamnă cultura portugheză. Am început să ascult şi eu fado. Mi-a plăcut”, a explicat Ioana într-un interviu.

Publicat: 13 aug. 2022, 10:05 Autor: Maria Apostol Vedete
Pe aceeași temă