Învață să comunici și să înțelegi copiii cu nevoi speciale. Participă și tu la un eveniment unic dedicat persoanelor cu dizabilități

Publicat: 23 mai 2024, 14:10 Autor: Loredana Dumitrașcu Life

România este țara în care foarte puțin accent se pune pe comunicarea, educarea și  înțelegerea copiilor cu nevoi speciale. Fie că vorbim despre copii cu handicap de la naștere, ori dobândit pe parcurs, copii cu Autism sau sindromul Down, la noi în țară sunt organizate puține evenimente care să ajute atât cadrele didactice, cât și părinții, rudele sau apropiații să înțeleagă mai bine aceste suflete care au dreptul la aceeași viața precum noi toți ceilalți.

În Brașov, „Asociația Albert și zâmbete” organizează „Galeria terapiilor, ediția a treia”, în perioada 24-26 mai, unde terapeuți, speakeri motivaționali, dar și specialiști de peste hotare se vor reuni pentru a dezbate această problemă, încă, nerezolvată la noi în țară.

Cum te poate ajuta evenimentul „Galeria terapiilor, ediția a treia” să înțelegi mai bine copiii cu nevoi speciale?

În prima zi a evenimentului dedicat copiilor cu nevoi speciale vor intra în scenă specialiștii și terapeuții în domeniu, care vor prezenta 25 de teme în dezbatere dedicate tuturor celor care vor să învețe comportamentul și necesităților copiilor cu nevoi speciale.

În cea de-a doua zi a evenimentului, familiile care au copii cu nevoi speciale vor avea ocazia să împărtășească trăirile lor, neputințele și să facă schimb de informații cu privire la terapiilor pe care încearcă în cazul membrilor familiei lor.

În cea de-a treia zi a evenimentului vor ține discursuri motivaționale influenceri cu dizabilități, care vor dezvălui experiențele lor, ce au făcut în anumite situații critice, cum s-au simțit atunci când au fost respinși și cum au reușit să îmbrățișeze viața în ciuda condiției lor.

Profesorii, educatorii, părinți și chiar tineri obișnuiți sunt invitați să ia parte la aceste trei zile de cunoaștere, pentru a înțelege mai bine cum să se comporte cu un copil cu nevoi speciale.

Și copiii cu nevoi speciale au dreptul să învețe într-un colectiv sănătos și să facă parte din societate. Integrarea într-un mediu solid și sănătos este foarte importantă, însă pentru asta este nevoie de ajutor, iar ajutorul cel mai important pentru acești copii este să le oferim iubire, înțelegere și răbdare.

Copiii chiar schimbă lumea și ne cuceresc doar cu un zâmbet, pentru că vorbim de suflete pure și nevinovate, indiferent că sunt copii bolnavi de autism, Down sau cu handicap locomotor.

Așa cum oricare dintre noi ne dorim să fim înțeleși, să nu fim respinși, excluși și integrați în mediile în care trăim, așa își doresc și copiii cu nevoi speciale să fie acceptați. Schimbarea vine din fiecare dintre noi!

România, codașă la capitolul terapii pentru copiii cu nevoie speciale

În 2011, potrivit statisticilor realizate de Ministerul Muncii, Familiei si Protecției Sociale, prin Directia Generala Protectia Persoanelor cu Handicap, în Romania au fost înregistrate 691.482 persoane cu dizabilități, dintre care 116.000 persoane diagnosticate cu dizabilitate mentală.

În prezent, situația e mai sumbră, însă condițiile pentru copiii cu nevoi speciale sunt aceleași. Romi Mihăescu, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități: „Aproximativ 910.000 de persoane cu dizabilități la nivel național, iar din acest număr aproximativ 77.500 sunt copii cu dizabilități. Problema este a noastră, a celor care nu avem dizabilități, să facem tot ce depinde de noi ca aceste dizabilități să nu devină handicapuri”.

La nivel global, unul din opt sute de copii se naște cu sindromul Down, numărul total estimat în toată lumea fiind de 40-50 de milioane. În România, până în 2006, au fost înregistrați peste 35.000 de copii cu sindromul down, însă nu există o statistică foarte clară în ceea ce privește această dizabilitate.

Tot la noi în țară, potrivit celor mai noi date oferite de Organizația Mondială a Sănătății, doi din zece copii suferă de autism, copii care sunt, de asemenea, marginalizați atât de profesori, cât și de elevi.

În România, șapte județe de la noi din țară oferă servicii pentru copiii cu autism, unde terapeuții pot oferi asistență. În zona rurală nu există niciun ajutor pentru acești copii.

Terapiile pentru copiii cu nevoi speciale sunt foare scumpe și greu de găsit, iar la cum se prezintă situația la noi în țară, foarte puține familii își permit să investească în îngrijirea copiiilor cu nevoi speciale, însă problema principală este lipsa terapiilor din majoritatea orașelor.

Publicat: 23 mai 2024, 14:10 Autor: Loredana Dumitrașcu Life
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă
×