Vouchere de 7.000 de euro! Categoria de români care poate beneficia de această sumă

Publicat: 23 oct. 2023, 16:23 Autor: Alina Nistor News
Vouchere de 7.000 de euro! Categoria de români care poate beneficia de această sumă

Aproape 3.200 de persoane cu dizabilităţi au primit vouchere pentru tehnologia asistivă, iar prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială se dorește mărirea valorii voucherului de la 5.000 de euro la 7.000 de euro. Anunțul a fost făcut de Monica-Violeta Solomie, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi (ANPDPD).

Potrivit Monicăi Solomie, tehnologia va putea fi accesibilă atât copiilor, cât şi persoanelor adulte cu dizabilităţi, inclusiv cele care au deja un loc de muncă sau care se apropie de ieşirea la pensie. Doar cinci angajatori de la nivel naţional au solicitat şi au obţinut finanţare pentru adaptarea locului de muncă, deşi locul de muncă adaptat reprezintă una dintre pârghiile principale pentru menţinerea unui loc de muncă de către persoanele cu dizabilităţi.

„Partea noastră a fost asigurarea tehnologiei asistive, proiect în care aproape 80% dintre indicatori i-am atins. În unele situaţii indicatorii au fost mai mult decât 100% atinşi, în altele mai puţin. Culmea, indicatorul cel mai puţin atins a fost cel al adaptării locului de muncă. (…)

La momentul acesta, pot să vă spun că aproximativ 3.200 dintre persoane au primit efectiv voucherele respective. Noi ne-am gândit iniţial la un număr de 4.000 de persoane. Proiectul acesta intenţionăm să-l continuăm la un nivel mult mai apropiat de cerinţele şi aşteptările beneficiarilor noştri. Prin Programul Operaţional Incluziune şi Demnitate Socială vrem să mărim valoarea voucherului de la 5.000 euro la 7.000 de euro şi, mai ales, să lărgim gama de tehnologie asistivă pe care o vom furniza. Iar ca un lucru foarte bun, tehnologia va putea fi accesibilă atât copiilor, cât şi persoanelor adulte cu dizabilităţi, inclusiv cele care au deja un loc de muncă sau care se apropie de ieşirea la pensie”, a spus Monica-Violeta Solomie.

Este oficial! Se vor da vouchere de vacanţă pentru toți angajaţii din învăţământ
Este oficial! Se vor da vouchere pentru persoane cu dizabilităţi

Persoanele cu dizabilități, cel mai vulnerabil grup

Numărul persoanelor cu dizabilităţi se ridică la aproape 1.000.000 şi constituie cel mai vulnerabil grup. Și asta din cauza condiţiilor în care trăiesc, mulţi la limita sărăciei, la limita educaţiei sau chiar în absenţa acesteia, fără sprijin, fără locuri de muncă și fără locuinţe.

” Într-adevăr, în jur de 17.000 de persoane se află în sistemul rezidenţial, dar restul, peste 800.000, se află afară, în comunităţi, şi totuşi nu-i vedem. Nu-i vedem în primul rând din cauza lipsei infrastructurii, în al doilea rând din cauza lipsei educaţiei, a oportunităţilor, a locurilor în care să poată fi vizibili, să poată fi auziţi: muncă, şcoală, comunitate”, a mai spus Monica Solomie.

SURSA FOTO: Arhivă CIAO

Publicat: 23 oct. 2023, 16:23 Autor: Alina Nistor News
Absolventă a Facultății de Filozofie și Știinte Politice, Master în Marketing politic și Comunicare. Redactor și reporter la Antena Stars,…...
Pe aceeași temă
×