Începe sezonul tornadelor în România! Care sunt zonele de care trebuie să ne ferim

Publicat: 24 May. 2020, 11:56 Arhiva
Începe sezonul tornadelor în România! Care sunt zonele de care trebuie să ne ferim

Aproape 200 de tornade au avut loc în România în ultimii 400 de ani. Cele mai multe au fost raportate după anul 2006, aproape o sută. Specialiştii români lucrează de ani buni la o bază de date despre tornade, pentru a înţelege mai bine riscul asociat acestor fenomene meteorologice.

Bogdan Antonescu, expert fenomene meteo extreme. El a vorbit la Digi24 despre zonele în care au loc tornade în România.

Sezonul tornadelor din ţara noastră se înregistrează în lunile mai-iulie, iar din datele colectate de specialiști rezultă că cele mai multe tornade se produc în luna mai. „Zona de sud-est a României are cele mai multe raportări de tornade. E o zonă apropiată de mare și acolo apar frecvent condițiile meteorologice care favorizează tornadele. Ialomița, Călărași și Constanţa sunt județele cu cea mai mare fecvență a tornadelor”, a spus Antonescu.

Deși, de obicei, în România se înregistrează cele mai multe tornade în luna mai, anul acesta nu fost încă raportată niciuna pe teritoriul țării. În Europa, în schimb prima tornadă a avut loc chiar în luna ianuarie. Specialistul a explicat și ce trebuie să facă oamenii în momentul în care în apropiere de ei are loc un astfel de fenomen.

Cum să te protejezi de o tornadă

„Cel mai bun mod de a te proteja e să nu se întâmple ce s-a întâmplat anul trecut, de exemplu, autobuze care merg spre tornadă, oameni care se opresc să filmeze sau să facă fotografii. Cel mai bine e să ne apărăm. În loc să obținem un filmuleț spectaculos sau o fotografie – care, e adevărat, ne ajută pe noi, specialiștii – dar ar trebui să fie siguranța publicului pe primul loc”,  a mai spus specilistul.

Anul trecut, un autocar în care se aflau 40 de persoane s-a răsturnat pe autostrada A2, în localitatea Brâncoveni, judeţul Călăraşi, după ce șoferul a mers spre o tornadă puternică ce avea loc în zonă.

Publicat: 24 May. 2020, 11:56 Arhiva
Pe aceeași temă