Incepe Postul Craciunului 2018. Ce alimente nu ai voie sa consumi in post

Publicat: 13 Nov. 2018, 20:37 Life

Este ultimul post din acest an. Postul Nașterii Domnului va începe pe 14 noiembrie și se închieie în Ajunul Crăciunului, pe 24 decembrie.

Incepe Postul Craciunului 2018 azi, pe 14 noiembrie 2018. Mai este cunoscut si ca Postul Nașterii Mântuitorului sau Postul Crăciunului. Este tinut cu strictete de catre toti credinciosii din tara si lume. Este ocazia de a iti curata trupul si sufletul in fata lui Dumnezeu.

Credinciosii postesc an de an deoarece si Iisus Hristos a postit pentru noi si pacatele noastre. Este ocazia din an in care renunti la placerile trupesti, la mancarea de dulce si la gandurile urate si negative.

Ce inseamna Postul Craciunului

– ucigașul păcatelor

– vremea pocăinței,

– vremea mărturisirii păcatelor,

– vremea iertării,

– vremea însănătoșirii de boli,

– vremea infrânării poftelor.

De ce Postul Craciunului a inceput mai devreme in 2018

Anul acesta, Postul Craciunului incepe cu o zi mai devreme. Cea mai aspră zi de postire pentru sărbătoarea Crăciunului este ajunul Naşterii Domnului. Pentru ca data de 14 a picat intr-o zi de miercuri, s-a lasat sec cu o zi inainte. Adica pe 13 noiembrie si postul incepe pe data de 14 noiembrie.

Postul Craciunului 2018 – ce alimente nu ai voie

Ca in fiecare an, de Postul Craciunului, credinciosii nu au voie sa consume carne, branza si oua. Plus derivate din ele, evident. In fiecare luni, miercuri si vineri din saptamanile pana la Craciun nu se mananca ulei si nu se bea vin. In fiecare marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin.

Sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, peste și vin. In ziua de Ajun se mananca grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făînă și poame, dar doar seara. De Craciun se mananca de dulce.

Postul Craciunului 2018 – cand se mananca untdelemn si vin

Ai voie sa consumi aceste alimente in zilele urmatoare: 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 Decembrie. Ai voie doar dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea. In aceste zile Biserica praznuieste Sfinții mai importanți.

Postul Craciunului 2018 – dezlegare la peste

Se face cand Biserica Ortodoxă praznuiește Intrarea în Biserica a Maicii Domnului, pe 21 noiembrie, indiferent dacă această sărbătoare va cădea miercurea sau vinerea. Se mananca peste si in zilele de luni, miercuri si vineri din post, doar dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.

Ai voie sa consumi peste in zilele: 16, 22, 23, 24, 25, 30 noiembrie și 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 decembrie dacă pica marți sau joi sau când marțea sau joia se întâmplă hramul bisericii.

Sursa: calendarulortodox.ro

Publicat: 13 Nov. 2018, 20:37 Life
Pe aceeași temă