Ilie Năstase în vârstă de 74 de ani, cel mai mare jucător din istoria tenisului românesc, vrea o statuie în București. Acesta este nemulţumit de faptul că străinii au statui în România, iar cei care au făcut ceva pentru ţara noatră, nu.
Ilie Năstase i-a adresat un mesaj primarului Capitalei, Nicuşor Dan, căruia îi cere să îi ridice o statuie.
„România nu acordă niciun respect campionilor. Nadia Comăneci nu are statuie aici, dar o are în America. Avem o statuie, dar nu e a noastră, e a lui Charles de Gaulle. Eu încerc de nu ştiu câte luni să mă apropii de primarul Capitalei, să am şi eu. Mi-a făcut Ciprian Marica, care îmi este naş, o statuie. Vreau şi eu să o pun acolo unde trece lumea, să o ţin şi să mă uit în fiecare zi la ea şi la trofeele mele. Nici nu mai intru în camera cu trofee, parcă mă răscoleşte, parcă intru la puşcărie. Sunt un prizonier al acestor trofee. Şi vreau să le împărtăşesc cu toată lumea, dacă se poate. Dacă nu, pun un lacăt şi le închid”, a declarat Ilie Năstase, la turneul Dr. Oetker Junior Trophy 2021.
În 1998, înainte de Coupe du Monde, şi Gică Hagi a cerut, într-o conferinţă de presă istorică, după un meci amical jucat pe Ghencea cu Paraguay, să li se facă statuie lui şi colegilor lui din Generaţie de Aur, pentru performanţele atinse începând cu 1990 şi continuând cu 1994.
”Merităm statuie. În doi-trei ani, fotbalul românesc se duce”, zicea Hagi la acea vreme.
Ilie Năstase a fost primul tenismen care a devenit numărul 1 mondial , în august 1973, după introducerea sistemului de clasament cu acumulare de puncte ATP.
A fost numărul 1 mondial timp de 40 de săptămâni consecutive.
În 1972 a fost jucătorul cu cele mai mari câştiguri din tenis, însumând în total 176 000 de dolari. Acelaşi record l-a înregistrat şi în 1973, iar suma totală a premiilor s-a ridicat la 228 750 de dolari.
În 1976 devine primul jucător din Europa care depăşeşte suma de 1 milion de dolari câştigaţi din tenis.
A câştigat peste 100 de turnee internaţionale în circuitul profesionist. S-a impus în 88 de turnee de simplu şi în 80 de dublu, dintre care 39 jucate alături de Ion Ţiriac.
Este unul din puţinii jucători de tenis care figurează între primii 10 tenismeni atât la simplu cât şi la dublu. John Mc Enroe sau Evgheni Kafelnikov mai sunt exemple de acest fel.
A jucat 146 de partide în Cupa Davis, fiind şi în această ierarhie în topuri.
În Cupa Davis, la simplu, a evoluat în 96 de partide, câştigând 74 dintre acestea. La dublu a bifat 50 de meciuri, din care şi-a adjudecat 35.
Sursă foto: Arhivă Ciao