Iarna nu se dă bătută! Cod galben de ninsori viscolite și intensificări ale vântului în 10 județe

Publicat: 17 Feb. 2021, 14:35 Arhiva
Iarna nu se dă bătută! Cod galben de ninsori viscolite și intensificări ale vântului în 10 județe

Deși am intrat în linie spre primăvară, iarna parcă nu vrea să se dea bătută și încă își arată colții. Meteorologii au emis, miercuri, o avertizare Cod galben de viscol puternic, de miercuri până joi, în zona montană din zece județe. Ninsori vor fi și în nord-vestul, centrul și nord-estul țării, iar vânt inclusiv în sud-vest.

ATENȚIONARE METEOROLOGICĂ – COD GALBEN

Interval de valabilitate: 17 februarie, ora 22:00 – 18 februarie, ora 14:00

Fenomene și zone afectate: intensificări ale vântului și ninsori viscolite în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 m

În intervalul menționat, în Carpații Meridionali, la altitudini de peste 1700 m, va ninge, în general moderat cantitativ, iar vântul va avea intensificări, cu rafale de peste 80…90 km/h, viscolind ninsoarea și spulberând zăpada, determinând scăderea semnificativă a vizibilității.

NotăNinsori, în general slabe cantitativ se vor semnala și în nord-vestul, centrul și nord-estul teritoriului, unde se va depune strat nou de zăpadă. Intensificări ale vântului cu viteze în general de 40…50 km/h vor fi și în sud-vestul țării.

În funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, Administraţia Naţională de Meteorologie va actualiza prezentul mesaj.

Vremea în următoarele două săptămâni

BANAT

În primele două zile ale intervalului, vremea va fi rece, cu temperaturi scăzute mai ales noaptea.  În intervalul 17-21 februarie, valorile termice se vor situa în jurul celor cele normale pentru această perioadă din an, cu maxime, în medie, de 7…9 grade și minime, în medie, de -2…0 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, vremea se va menține apropiată de mediile climatologice ale sfârșitului de februarie.  Media temperaturilor maxime se va situa între 9 și 12 grade și media minimelor va fi cuprinsă între -2 și 1 grad, anunță meteorologii.

CRIŞANA

În primele două zile ale intervalului, vremea va fi rece, cu temperaturi scăzute mai ales noaptea, dar apoi se va încălzi. Astfel, în intervalul 17-21 februarie, valorile termice se vor situa în jurul celor cele normale pentru această perioadă din an, cu maxime, în medie, de 6…8 grade
și minime, în medie, de -2…-1 grad. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, vremea se va menține apropiată de mediile climatologice ale sfârșitului de februarie, iar temperatura aerului nu va avea variații însemnate de la o zi la alta. Media temperaturilor maxime se va situa între 8 și 11 grade și media minimelor va fi cuprinsă între -3 și 0 grade.

TRANSILVANIA

În intervalul 15-17 februarie, vremea va fi deosebit de rece. Între 18 și 21 februarie, media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între 4 și 6 grade. Cea a minimelor între -4 și -2 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, vremea se va menține apropiată de normalul termic al sfârșitului de februarie pentru această regiune. Temperatura aerului nu va avea variații însemnate de la o zi la alta. În aceste condiții, media temperaturilor maxime se va situa între 5 și 8 grade și media minimelor va fi cuprinsă între -6 și -3 grade.

MARAMUREŞ

În intervalul 15-17 februarie, vremea va fi deosebit de rece/ În special noaptea, când temperaturile minime vor fi, în medie, între -12 și -8 grade. Între 18 și 21 februarie, media temperaturilor maxime se va situa între 3 și 6 grade. Cea a minimelor, între -5 și -2 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, vremea se va menține apropiată de normalul termic al sfârșitului de februarie. Media temperaturilor maxime se va încadra între 6 și 8 grade și media minimelor va fi cuprinsă între -4 și -2 grade.

MOLDOVA

Prima săptămână va fi caracterizată în mare parte de o vreme deosebit de rece, cu variații ale temperaturii aerului de la o zi la alta. Astfel maximele vor fi cuprinse în medie între -2 și 2 grade, iar media minimelor se va situa între -12 și -4 grade, cu cele mai scăzute valori în nopțile de 16, 17, 19 și 20 februarie, când local va fi ger. Cea de a doua săptămână va debuta cu temperaturi în creștere, medii ale maximelor de 6…8 grade și ale minimelor de -2…0 grade. Din 24 februarie se va răci din nou, astfel media valorilor diurne se va situa în jurul a 4 grade, iar cea a celor nocturne va fi de -6….-4 grade.

DOBROGEA

Vremea va fi mai rece decât în mod obișnuit în mare parte din prima săptămână, maximele fiind cuprinse în medie între -4 și 6 grade, iar media minimelor se va situa între -8 și -2 grade. Cele mai scăzute valori se vor înregistra în nopțile de 16 și 17 februarie. Cea de a doua săptămână va debuta cu temperaturi în creștere, medii ale maximelor de 6…8 grade și ale minimelor de 0…2 grade. Începând cu 24 februarie se va răci din nou, astfel media valorilor diurne se va situa în jurul a 4 grade, iar cea a celor nocturne va tinde spre medii de -2 grade.

MUNTENIA

Prima săptămână va fi caracterizată de variații ale temperaturii aerului de la o zi la alta. Astfel vom trece de la o vreme rece la una normală termic și invers, cu maxime ce vor fi cuprinse în medie între 0 și 8 grade, în timp ce media minimelor se va situa între -10 și -4 grade,
cu cele mai scăzute valori în noaptea de 17 februarie, când local va fi ger. Cea de a doua săptămână va debuta cu temperaturi în creștere, medii ale maximelor de până la 10…12 grade și ale minimelor de -2…0 grade. Începând cu 24 februarie se va răci din nou, astfel media valorilor diurne se va situa în jurul a 6…8 grade, iar cea a celor nocturne va tinde spre -4 grade.

OLTENIA

Perioada 15-21 februarie va fi caracterizată de variații ale temperaturii aerului de la o zi la alta. Maximele vor fi cuprinse în medie între 2 și 9 grade, în timp ce media minimelor se va situa între -8 și -2 grade. Cele mai scăzute valori vor fi în nopțile de 16 și 17 februarie. Cea de a doua săptămână va debuta cu o încălzire semnificativă a vremii, medii ale maximelor de până la 12…14 grade și ale minimelor în jurul a 0 grade.. Din data de 25 februarie se va răci ușor, astfel media valorilor diurne va tinde spre 8…10 grade, iar cea a celor nocturne spre -2 grade. Se vor semnala precipitații slabe, cu caracter temporar și doar pe arii restrânse, în special în perioada 17-21 și 24-28 februarie.

 

Publicat: 17 Feb. 2021, 14:35 Arhiva
Pe aceeași temă