S-a tras un urias semnal de alarma dupa ce specialistii au analizat modul in care se topesc ghetarii din Groenlanda, iar vestile sunt extrem de proaste.
Se topeste in mod alarmant stratul de gheata al Groenlandei, asa cum nu s-a mai intamplat pana acum. Este o mare problema pentru ca acesta este si sursa de apa adaugata oceanelor, conform studiului publicat in revista Nature, potrivit Agerpres.
Ghetarii se topesc in procent de 50% mai mult fata de perioada preindustriala si cu 33% mai mult fata de secolul XX, conform oamenilor de stiinta din universitatile americane si olandeze.
„Gheaţa Groenlandei se topeşte mai rapid în ultimele decenii decât în oricare moment din ultimii 350 de ani şi, probabil, mai rapid decât în oricare din ultimii 7.000-8.000 de ani”, a spus principalul autor al studiului, Luke Trusel, de la Universitatea din Rowan.
„Groenlanda este mai sensibilă la schimbările de temperatură azi decât în urmă cu câteva decenii. Încălzirea contează mai mult ca niciodată.
„Prin eşantionarea gheţii, am reuşit (…) să obţinem o imagine mai clară a cât de extrem de neobişnuit este acest fenomen de topire a gheţii din ultimele decenii prin comparaţie cu trecutul”, a mai adaugat acesta.
Din 1992, Antarctica a pierdut aproximativ trei trilioane de tone de gheata, conform aceleiasi reviste, iar topirea s-a accelerat in ultimii 5 ani de trei ori.