Gonartroza. Cum se tratează afecțiunea care-ți afectează mobilitatea?

Publicat: 05 Nov. 2018, 17:14 News 3
Gonartroza. Cum se tratează afecțiunea care-ți afectează mobilitatea?

Gonartroza, vindecată cu ajutorul terapiei PRP.

Gonartroza. Cum se tratează afecțiunea care-ți afectează mobilitatea?

Gonartroza sau acea afecțiune care-ți provoacă grave neplăceri la nivelul genunchilor este o realitate în care te afli și tu, dar și mulți dintre apropiații tăi. Determinată fie de poziția incorectă, fie de moștenirea genetică sau de leziunile pe care le-au suferit genunchii tăi de-a lungul vieții, această afecțiune, o dată apărută, îți afectează cumplit stilul de viață.

„Gonartrozele reprezintă cauza a peste 50% dintre cazurile în care apar durerile de la nivelul genuchilor și limitarea mobilității. În majoritatea cazurilor, leziunile cartilaginoase debutează la nivelul articulației femuro-patelare, prin dureri la urcatul și coborâtul scărilor, de exemplu. Durerile cedează la repaus, iar la un simplu examen radiologic sunt evidențiate osteofite rotuliene și, uneori, eroziuni (intern sau extern). În această situație, mișcarea devine deficitară, iar durerea persistentă”, explică Pr. Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie.

Gonartroza vindecată cu ajutorul terapiei PRP

Pentru că a devenit o situație medicală din ce în ce mai des întâlnită, specialiștii au încercat să găsească soluții care să reducă sau să elimine definitiv această problemă.

„În tratarea gonartrozei, si nu numai, perfecționarea tehnologică a permis o nouă formă de terapie care se adresează tuturor pacienților cu boli acute și cronice ale sistemului locomotor, aceasta fiind terapia “Platelet Rich Plasma” – terapia bogată în trombocite. Terapia PRP permite reducerea numărului de preparate antiinflamatorii și analgezice, folosite de obicei pentru atenurea durerii, sau chiar renunțarea completă la aceasta. Un alt avantaj al acestui complex regenerativ este posibilitatea folosirii lui în paralel cu alte proceduri medicale recomandate într-o astfel de situație medicală!”, explică specialistul în continuare.

Gonartroza. Ce este terapia PRP?

Plasma îmbogățită de proteine – PRP este sângele pacientului modificat prin centrifugare cu scopul de a produce o concentrație de până la 5 – 10 ori mai mare de trombocite. Procedeul de recoltare este simplu și rapid, fără efecte adverse. În plus, substanța obținută prin prelucrarea sângelui pacientului este bagată în proteine, vitamine, hormoni, toate acestea fiind elemente esențiale în funcționarea normală a articulațiilor. Acest produs obținut în cabinetul medicului este injectat în zona afectată și promite o recuperare rapidă fară efecte adverse.

„Avantajele terapiei PRP sunt multiple. Inițierea mecanismului propriu de vindecare, regenerarea țesuturilor afectate, reducerea timpului de refacere, reducerea durerii comparativ cu metodele clasice de tratament, reducerea consumului de medicamente, ba chiar renunțarea la folosirea acestora, scăderea riscului unei posibile intervenții chirurgicale”, explică Pr. Dr. Cornel Brotac, Medic Specialist Recuperare, Medicina Fizică și Balneologie.

Gonartroza. Vindecarea se realizează în 3 etape

Etapa inflamatorie – apare imediat după infiltrație și persistă până la 72 ore după. În această perioada pacientul poate suferi o amplificare a durerii din cauza inflamației care se produce la nivel local;
Proliferarea celulară – această a doua etapă din procesul de vindecare este importantă. Practic acum se realizează o creștere importană a numărului de celule noi care au rol activ și important în regenerare și vindecare;
Remodelarea tesutului – aceasta este ultima etapă de vindecare, fiind reprezentată de diferențierea celulelor nou formate.

Afecţiuni frecvente care pot fi tratate cu PRP

Pe lângă gonartroza despre care ne-a vorbit specialistul clinicii Brotac, există o varietate de alte afecțiuni care po fi tratate cu terapia PRP.
Aici amintim:

– traume ale mușchilor, ligamentelor și tendoanelor
– osteoartroze
– osteoartrite
– tendinopatii/tendinoze

Terapia PRP, contraindicații:

Deși sigur și cu reacții adverse limitate, terapia PRP are totuși câteva contraindicații pe care specialistul ni le explică mai jos:

– stările trombocitopenice
– tumorile maligne
– febra de orice etiologie

Publicat: 05 Nov. 2018, 17:14 News 3
Pe aceeași temă