Ger cumplit în România! În Capitală, termometrele au arătat până la -12 grade Celsius.

Publicat: 19 Jan. 2021, 10:01 Arhiva
Ger cumplit în România! În Capitală, termometrele au arătat până la -12 grade Celsius.

Gerul a curprins întreaga țară, iar meteorologii spun că ar fi vorba de valul de aer rece prezent în această perioadă în toată Europa. Staţia Meteo din municipiul Botoşani a înregistrat, marţi dimineaţă, o temperatură negativă record pentru această iarnă, de minus 18,4 grade Celsius. În Capitală, termometrele au arătat până la -11 grade Celsius.

În urmă cu două zile, la Miercurea Ciuc se înregistra cea mai scăzută temperatură din ţară, minus 22,9 grade.

Temperatura minimă de minus 18,4 grade Celsius a fost măsurată la stația meteo din Botoșani la ora 7,30. „Este o temperatură de luna ianuarie. E gerul Bobotezei pe stil vechi. Având în vedere că toată Europa a fost afectată de un val de aer rece, era de aşteptat să ajungă şi la noi acest frig”, a afirmat meteorologul Tatiana Haha, potrivit Agerpres.

În Europa, Spania s-a confruntat în ultima perioadă cu un ger năpraznic, înregistrând temperaturi negative istorice de până la -25,4 grade Celsius. Frigul a complicat și procesul de deszăpezire în Madrid, acolo unde a nins abundent, mijloacele de transport în comun fiind blocate, iar utilajele întâmpinând mari dificultăți în a deszăpezi din cauza gerului. Mai mult, spaniolii au ieșit să schieze pe străzile din Madrid.

Ce ne așteaptă în următoarele zile

”În Moldova am înregistrat cele mai coborâte valori din această iarnă, -20 de grade la Rădăuți și în Bacău. Dar foarte frig a fost în toate regiunile țării. În București am înregistrat -12 grade la stația meteorologică Băneasa, unde acum sunt -11 grade, iar în oraș -9 grade. 

Este cea mai rece noapte din aceasta iarnă, sunt cele mai coborâte valori, și, într-adevăr, traversăm o perioadă deosebit de rece. Informarea își menține valabilitatea până mâine dimineață inclusiv, dar trebuie să spunem că, de astăzi, vom remarca o creștere ușoară de temperatură, mai ales în partea de vest, sud-vest a țării, unde vor fi temperaturi ușor pozitive la amiază, de 2…3 grade, iar în noaptea următoare doar izolat vom mai atinge pragul de ger, în Moldova, estul Transilvaniei, și în Muntenia, în Capitală urmând să avem la noapte -8…-5 grade”, a declarat Mihai Huștiu, meteorolog de serviciu, la Antena 3.

”Ninsori vor mai fi doar astăzi și la noapte, urmând ca de mâine dimineață, în partea de vest, ninsorile se vor transforma în lapoviță și ploaie, sunt condiții de formare a poleiului, iar în următoarele zile, pe fondul încălzirii, vor fi precipitații sub formă de ploaie, inclusiv în zonele de munte”, a adăugat Mihai Huștiu.

Suesa foto: Pexels.com

Publicat: 19 Jan. 2021, 10:01 Arhiva
Pe aceeași temă