Fructe interzise în sarcină. Chiar dacă fructele au o mulțime de vitamine și nutrienți esențiali pentru femeile însărcinate, nu toate sunt recomandate în timpul sarcinii, din cauza efectelor secundare pe care le pot avea asupra gravidei, dar și asupra fătului. Iată lista fructelor interzise în sarcină
În sarcină este indicat să se consume cât mai multe legume și fructe proaspete, dar variat. Fructele și legumele sunt bogate în nutrienți importanți atât pentru mamă, cât și pentru copil, de aceea este recomandată o dietă echilibrată care să le conțină zilnic. Cu toate acestea, există și fructe interzise în sarcină, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari.
Listă fructe interzise în sarcină
Ananasul. Ananasul este bogat în vitamine și este ideal pentru persoanele care suferă de probleme de tranzit intestinal, dar trebuie folosit cu moderație de gravide, mai ales în primul trimestru de sarcină. Consumat în cantități mari, acest fruct poate să provoace chiar şi pierderea sarcinii, din cauza conţinutului de bromelaină, care slăbeşte cervixul şi conduce la contractarea uterului.
Papaya. Papaya conţine seminţe bogate în latex, iar acestea pot declanşa contracţiile uterine. Este de evitat consumul de cantități mari de papaya, însă, în cantități reduse poate fi consumat pentru că este bogat în vitamina C şi alte substanţe nutritive sănătoase.
Grapefruit. Deși are foarte multe vitamine și nu este interzis în sarcină, este bine să evitați grapefruitul în cazul în care medicul v-a recomandat un tratament medicamentos. Este un lucru bine știut faptul că acest fruct diminuează semnificativ efectele anumitor medicamente.
Fructele acide. Fructele precum merişoare, lămâi, portocale şi alte citrice, nu sunt nici ele recomandate în sarcină, mai ales în cazul în care suferiţi de hiperaciditate şi arsuri la stomac, problemă destul de frecventă în rândul femeilor însărcinate.
Strugurii în sarcină. Intră şi ei în categoria fructelor nerecomandate în sarcină, pentru că pot ridica temperatura corpului. În plus pot provoca flatulenţă şi pot creşte mobilitatea intestinală.
Fructele cu potențial alergen ridicat. Dacă femeia însărcinată este sau poate fi alergică la fructe cu sâmburi mici, cum ar fi căpşunile sau murele ori ale fructe de pădure, ar fi bine să nu mănânce deloc în sarcină pentru că simptomele alergiei pot fi mai virulente şi fătul poate fi afectat.
Ochiul dragonului. Nu este foarte cunoscut acest fruct, însă poate fi găsit în ultima vreme și în supermarket-urile din România. Este considerat de unele studii de specialitate ca fiind responsabil pentru dureri abdominale, avort spontan sau naștere prematură.
Fructele nespălate corespunzător. Deși spălarea temeinică a fructelor este foarte importantă în toate cazurile, nu doar în cel al femeilor însărcinate, anumite bacterii pot fi mult mai periculoase în timpul sarcinii. Salmonella sau E.coli sunt un pericol atât pentru gravidă, cât și pentru făt, iar o infecție intestinală în timpul sarcinii poate avea consecințe grave. Tocmai de aceea, gravidele ar trebui să spele toate fructele pe care le consumă, inclusiv citricele.
Sucul de fructe proaspăt stoarse nu au cum să fie pasteurizate că să te ferească de bacterii precum salmonella sau E. coli. În unele supermarketuri se vând sucuri proaspăt stoarse în sticlute de plastic. Aceeași problemă. Gravidele trebuie să le evite și să consume doar sucurile pasteurizate cum sunt cele în cutii și pe care scrie 100% fruct sau cele pe care le prepară în casă cu mare atenție.
Alte alimente interzise în sarcină
Pe lângă fructe, există alimente interzise în sarcină complet. Pe acestea orice gravidă ar trebui să le evite, riscul fiind foarte mare
Carnea de orice fel nepreparată termic suficient.
Peștele cu conținut ridicat de mercur, adică peștele oceanic – somon, macrou etc (aceștia pot fi consumați, dar în cantități mici).
Ouă crude sau preparate cu ouă crude precum maioneza de casă, tiramisu etc.
Mezeluri crud-uscate.
Orice alimente procesate și nepasteurizate din comerț.