Fotografiile pe care trebuie să le vezi doar dacă ești ”tare” de inimă! Cum erau pozați morții în epoca victoriană

Publicat: 03 feb. 2020, 11:26 Autor: Elena Life

În epoca victoriană, majoritatea familiilor aveau foarte mulți 5 copii, însă cei mai mulți mureau înainte de a împlini 5 ani, din cauza bolilor şi a inexistenţei medicamentelor. După decesul uneia dintre rude se întâmpla însă ceva ce, în zilele noastre, ar fi considerat absolut macabru! 

În timpul epocii victoriene (1837-1901), ceva ce în zilele noastre ar fi considerat morbid, la acea vreme era chiar o modă. Este  vorba despre fotografierea mortului alături de rudele în viaţă. Persoana decedată era pusă într-o poziţie în aşa fel încât, în fotografie, să apară ca şi cum era în viaţă.  Acest obicei sinistru era considerat o modalitate de  a  onora persoanele decedate  şi, în acelaşi timp, să minimalizeze  durerea pricinuită de pierderea persoanei iubite.

Fotografiile cu persoanele decedate erau extrem de căutate

În fotografii, copii decedati în special erau fotografiati şi pusi în pozitii în asa fel încât să pară că dorm. Înainte de a-i îngropa, familiile, în special cele instărite, doreau cu orice pret să îi fotografieze alături de ei, iar  fotografiile erau considerate „suvenir”.  Astfel de fotografii macabre erau din ce în ce mai multe ţinând cont că, la acea vreme,  Anglia era afectată de epidemii de difterie, tifos si holeră.

Fotografierea persoanelor decedate  era însă un obicei  costisitor, un lux chiar, dar mulţi plăteau pentru a o avea.  Era singura modalitate de a păstra imaginea celui drag, înainte de a fi înmormântat. Astfel,”portrete morții” au devenit incredibil de populare. Pentru multe familii, atunci era chiar  prima şansă de a face o fotografie şi, în acelaşi timp, ultima.

În timp însă, calitatea serviciilor de sănătate britanice a fost  îmbunătăţită, iar  creşterea speranţei de viaţă a populaţiei, în special a copiilor, a crescut. Arta fotografierii s-a dezvoltat şi nu mai era considerată un lux. A permis astfel oamenilor de a face si alte fotografii, dar  în viaţă. Aşa  a scăzut cererea pentru „portretele  morţii”, relatează stiri.tvr.ro.

În acea vreme însă, nu era nimic ieşit din comun în a face astfel de fotografii morbide rudelor recent decedate, aşezate pe canapele, fotolii sau chiar în sicrie. Morţii erau mereu îmbrăcaţi în cele mai bune haine.  Morbide, dar remarcabile, aceste fotografii arată felul în care clasa mijlocie a secolului al XIX-lea dorea să îşi amintească de cei apropiaţi, trecuţi în nefiinţă.

Publicat: 03 feb. 2020, 11:26 Autor: Elena Life
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă