Florin Dumitrescu, rețeta delicioasă de orez cu lapte și sos de caramel. Explicată pas cu pas

Publicat: 31 aug. 2024, 09:00 Autor: Denisa Iordache Retete & Diete

Florin Dumitrescu este unul dintre cei mai apreciați bucătari din România. Juratul emisiunii MasterChef a oferit constant sfaturi valoroase urmăritorilor săi. Acum, el le împărtășește fanilor o rețetă savuroasă de orez cu lapte și sos de caramel. Iată ce trebuie să faci!

Cu siguranță, orezul cu lapte este unul dintre preparatele care ne evocă amintiri din copilărie. Florin Dumitrescu a adus o notă personală acestei rețete tradiționale, pe care a împărtășit-o cu urmăritorii săi. Astfel, renumitul bucătar prepară orezul cu lapte însoțit de fructe și un sos de caramel special, creat după rețetele sale. 

Rețeta de orez cu lapte și caramel a lui chef Florin Dumitrescu

Ingrediente necesare:

  • 1,5 l lapte
  • 150g zahăr
  • 2 batoane vanilie
  • coniac
  • smântână de gătit
  • unt
  • fructe

„Vă arăt astăzi o nouă formă de a face orezul cu lapte. Începem prin a pune laptele la fiert, la foc mic. Am pus 1,5 litri de lapte, 150 de grame de zahăr și două batoane de vanilie.  Putem merge acum mai departe cu cealaltă operațiune, cu fructele. Curățăm ananasul , tăiem și merele și pregătim cele două frigărui. Punem ananas, măr, căpșune”, spune Florin Dumitrescu. 

Florin Dumitrescu începe prin a pregăti frigărui cu fructe, pe care le caramelizează într-o tigaie. După aceea, se ocupă de prepararea sosului de caramel. Pentru acest sos, sunt necesare doar câteva ingrediente, iar metoda de gătire este relativ simplă. Sosul se face în doar câteva minute. 

Cum se prepară sosul de caramel

„Pentru caramel, într-o tigaie punem 4 linguri de zahăr și lăsăm să se topească. Frigăruiele de fructe le dăm cu puțin zahăr înainte și le punem într-o tigaie. Întoarcem fructele. Pentru caramel, avem nevoie să avem la îndemână coniac, smântână de gătit și unt. În momentul în care zahărul este topit, putem pune coniacul, după care punem smântâna și lăsăm să fiarbă și mai punem aproximativ 80 g de unt. Când este gata, trebuie să-l lăsăm doar să se răcească”, a continuat acesta. 

Cum se prepară orezul

În final, după ce sosul de caramel și fructele sunt pregătite, bucătarul se concentrează pe prepararea orezului cu lapte. 

„Acum ne apucăm de orez. Punem unt, iar când se topește, punem orezul. V-aș recomanda să puneți maxim 40 de g de orez, asta înseamnă doi pumni. Amestecăm orezul, după care îl flambăm cu coniac și începem să adăugăm laptele dulce și cu gust de vanilie. Baza sa este să-i oferi lichid ori de câte ori îți cere. Gustați și vedeți dacă mai are nevoie de lichid și adăugați de fiecare dată, de câte ori e nevoie, astfel încât să ajungeți cu orezul la textura pe care o doriți. La final adăugăm fructele, caramel. Acesta e un orez cu lapte pentru adulți, iar dacă vreți să-l faceți pentru copii, scoateți coniacul, dar nu mai sunt la fel farfuriile”, mai spune el. 

 

 

Sursă foto: social media

Publicat: 31 aug. 2024, 09:00 Autor: Denisa Iordache Retete & Diete
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, specializarea Jurnalism și este redactor la publicația…...
Pe aceeași temă
×