Fiul de 4 ani al lui Christian Sabbagh are autism. Soția jurnalistului nu vrea mesaje de compătimire: „Autismul nu este o boală”

Publicat: 12 dec. 2022, 12:44 Autor: Camelia Vedete

Fiul de 4 ani al lui Christian Sabbagh are autism. Christian Sabbagh este mândru tată a patru copii, iar familia este extrem de importantă pentru jurnalist.

Dorința de a-i proteja pe cei dragi l-a făcut în ultimul an să fie extrem de discret cu anumite aspecte din viața lor, până în momentul în care și-a dorit să tragă un semnal de alarmă pentru toți părinții ai căror copii se confruntă cu același diagnostic.

Fiul cel mic al lui Christian Sabbagh și al soției sale, Iulia, a fost diagnosticat cu autism, iar jurnalistul a vorbit recent despre cât de important este ca părinții să nu renunțe atunci când se confruntă cu un astfel de diagnostic.

Fiul de 4 ani al jurnalistului Christian Sabbagh are autism

El a mărturisit în cadrul emisiunii „40 de întrebări cu Denise Rifai” că în urmă cu un an a aflat diagnosticul fiului său, Georges, iar acest lucru nu a fost ușor. Cu toate acestea, nici el, nici soția lui, nu au renunțat.

„Sistemul medical din România este un sistem pe care îl cunoaștem cu toții, foarte bine. Nu este numai învechit și complet ineficient. Este un sistem atât de imperfect, încât uneori ajungem în situații cu adevărat disperate. Mai ales când copiii noștri suferă de boli mai puțin obișnuite. În astfel de situații, oricât de greu ar fi și oricât de descurajați veți fi, nu renunțați”, este îndemnul transmis de Sabbagh pe paginile lui de socializare.

Jurnalistul și soția lui au primit numeroase mesaje în online fie de încurajare, dar și unele de compătimire. Iulia Sabbagh și-a dorit, în calitate de mamă a unui copil diagnosticat cu autism, să facă unele precizări:

„Pentru că după mediatizarea diagnosticului fiului meu, am tot primit mesaje unele de „compătimire”, să nu spun răutate, precizez următoarele: autismul nu este o boală sau o epidemie. Este de fapt foarte subdiagnosticat. De asemenea, nu este neapărat un lucru rău. Autiștii duc lupte ca noi toți ceilalți, dar multe dintre ele provin de la oameni intoleranți sau locuri care nu sunt proiectate pentru ei.

Soția jurnalistului nu vrea mesaje de compătimire

Persoanele cu autism fac lucruri grozave în fiecare zi! (…) Multe personalități istorice celebre erau probabil autiste, cum ar fi Mozart, Einstein, președintele Lincoln și Emily Dickinson. Câteva exemple actuale sunt Sir Anthony Hopkins, Dan Akyroyd și Elon Musk. Doar pentru că unii dintre ei nu vorbesc, nu înseamnă că nu au lucruri de spus. Există o concepție greșită că, pentru că cineva nu vorbește, nu este inteligent și nu este capabil să trăiască o viață împlinită. Oferă cuiva instrumentele potrivite și vei descoperi că au multe de spus și o perspectivă valoroasă asupra lumii.”, a mai adăugat Iulia Sabbagh.

„Am observat că fiul meu nu vorbea”

După multe vizite la medici, Georges, fiul soților Sabbagh, a primit la vârsta de 3 ani diagnosticul de tulburare de spectru autist (TSA).

Faptul că micuțul Georges încă nu începuse să vorbească i-a îngrijorat pe părinți, care au început să-și pună niște semne de întrebare.

„Am observat că fiul meu nu vorbea, deși avea vârsta de 3 ani. Când voia ceva, el doar îmi arăta, nu putea să se exprime în cuvinte. Ulterior, am decis să merg cu el la mai mulți medici, care mi-au pus diagnosticul TSA. După mai multe investigații am aflat că forma lui este una ușoară și că sunt șanse mari cu terapie să se recupereze.

Este o luptă grea, este nevoie de multă răbdare și de foarte mulți bani, deoarece terapiile sunt costisitoare. Orice părinte care are copilul diagnosticat cu această problemă înțelege ceea ce spun. Din păcate, statul român nu face nimic pentru acești copii”, a mai spus Iulia Sabbagh.

Iuliana Sabbagh s-a confruntat cu un episod de depresie la aflarea veștii

Pentru Iulia Sabbagh diagnosticul fiului ei nu a fost ușor de primit, însă și-a dat seama că trebuie să fie ea bine, pentru ca micuțul ei să fie și el din ce în ce mai bine.

„Recunosc că am avut nevoie de consiliere psihologică să înțeleg că lucrul cel mai important este ca eu să fiu bine ca să-l fac bine și pe fiul meu. Am căutat ajutor pentru a mă vindeca mintal, pentru a avea puterea de a fi sprijinul copiilor mei, indiferent de situațiile grele cu care am fost încercați”, a declarat Iulia Sabbagh.

Forma de autism a micuțului Georges este una ușoară, iar acum copilul face zilnic terapie.

Deși noul program din viața lor de familie nu este unul ușor, cuplul Sabbagh este dispus să încerce orice cu putință pentru a-și ajuta copilul. Din fericire, surioara mai mare a lui Georges este extrem de înțelegătoare.

Este un subiect foarte delicat pentru mine

„Este un subiect foarte delicat pentru mine, tocmai de aceea am preferat să țin departe de presă lucrul acesta. Facem terapii de un an de zile, mă ocup intens de el. Dimineața merge la grădiniță, iar după amiază merge la terapie, care durează șase ore.

Nici pe Anais nu o dau la o parte, mă ocup de ea, după cum ați văzut, mergem la meditații pentru pian, pe lângă școală facem și activități extrașcolare.

Fiica mea a înțeles că frățiorul ei are o problemă și că nu este foarte vorbăreț și uneori este agitat, dar se joacă împreună și mă susține”, a mai spus Iulia Sabbagh.

Christian și Iulia Sabbagh mai au împreună o fetiță, Anais, în vârstă de 5 ani. Jurnalistul mai are doi copii mai mari, din căsniciile trecute: Jasmine Anne Marie Sabbagh și Eduard Sabbagh.

Cum a aflat Christian Sabbagh că și-a pierdut mama

Christian Sabbagh, prezentatorul știrilor Kanal D din weekend, are o viață de roman și a povestit exclusiv pentru Ciao.ro despre asta!

Am aflat astfel despre cum i s-a spus la vârsta de 13 ani că a rămas fără mama lui, de altfel unul dintre cele mai grele momente din viața sa. 

Care a fost cel mai greu moment din viața ta? Dacă a existat…

Au existat multe momente grele în viața mea, dar cel mai greu moment a fost atunci când mi-a murit mama. Aveam doar 13 ani, eram în Liban, învățam la un colegiu de preoți, acolo unde mă înscriseseră părinții. Și am aflat . Tata m-a luat pe ocolite. Eram la tata în birou, și țin minte că i-a scris ceva pe un bilețel tutorelui meu. Am văzut cum amândoi s-au întunecat la față. Tutorele a aruncat bilețelul la coș, ca să nu-l  văd, dar l-am luat de acolo, l-am citit, și am aflat ce s-a întâmplat. N-am spus niciodată nimănui acest lucru!

Ți-e teamă de moarte? Știu că mai primești diverse amenințări…

De moarte nu mi-a fost niciodată teamă. Eu chiar am cu moartea, încă de când eram copil, îi cunosc chipul hâd, urât. Am copilărit într-o țară măcinată de război, am crescut acolo… nu mi-e frică și știu că mai devreme, sau mai târziu, cu toții ne ducem într-o altă .

Te-ai gândit vreodată să intri în politică?

Nu, niciodată, deși mi s-a propus. Politica nu este pentru mine. Pe mine nu mă interesează să întru în politică și nu m-a interesat niciodată. Am ales meseria de jurnalist, de a fi aproape de oameni, de a le arăta cum să facă diferența între rău și bine, atâta tot. Am ales să fiu independent.

Publicat: 12 dec. 2022, 12:44 Autor: Camelia Vedete
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă