Este o intrebare pe care multi si-o pun, fie ca e vorba de o durere mica sau de o intepatura. Ficatul, in general, nu doare, dar sunt si exceptii.
Ficatul doare in anumite cazuri, sustin cei de la doctorulzilei.ro. In general, acest organ vital corpului uman nu doare. Se poate intampla ca abdomenul sa te doara dupa efort intens din cauza gazelor din intestine. Acestea se ridica la efort si apasa pe intestin, cauzand dureri sau junghiuri.
Uneori, se intampla sa mananci prea gras si sa ai dureri (sau o jena) in dreapta, sub coaste. Acest lucru se intampla pentru ca bila, vecina ficatului, lucreaza intens din cauza aportului ridicat de grasimi. Si de aceea te doare in dreapta.
Durerea sub coasta dreapta, la hipocondrul drept, este extrem de rara si este data de boli ale ficatului. Ficatul doare foarte rar.
Structura anatomica a ficatului nu permite fibre nervoase in interiorul lui, ci doar in capsula hepatica Glisson (invelis).
* Boli de fiere;
* Boli de colon (intestin gros);
* Pleurezii;
* Infectii in regiune (pleurale, biliare, peritoneale, cutanate);
* „Herpes zoster”;
* Dureri de rinichi iradiate anterior;
* Dureri de stomac sau duoden.
* Boli hepatice care nu cauzeaza dureri in zona ficatului
* Hepatita cronica B, C, autoimuna;
* Hepatita acuta virala si etanolica;
* Ciroza hepatica;
* Hemangiomul hepatic;
* Steatoza hepatica (ficatul gras);
* Chistele simple de ficat.
Cand fiicatul doare se intampla la distensia brusca a capsulei intru-un interval scurt de timp. Se intampla din diverse cauze. Ficatul doare cand apar abcese pe el, tumori mari la suprafata lui sau cand inima nu mai aduna sangele si dilata ficatul
* Insuficienta cardiaca (oboseala inimii);
* Pericardite;
* Cancer de ficat (hepatom);
* Metastaze hepatice ale cancerelor localizate in alta parte;
* Icter mechanic;
* Chiste mari de ficat;
* Angiocolite (infectia cailor biliare);
* Traumatisme;
* Tromboflebita venei porte;
* Abces hepatic.
Bolile de ficat evolueaza din cauza nerespectarii normelor igieno-dietetice. Trebuie sa respectati programul de somn (8 ore pe noapte) si alimentatia sanatoasa.
bauturile alcoolice, cafeaua, carnea grasa de porc, de oaie, mezelurile, afumaturile, condimentele, mustarul, piperul, fasolea.
Ficat gras: alimentele care amelioreaza aceasta afectiune
struguri, pepeni, mere, lamii, portocale, catina, mierea de albine.
Mesele trebuie sa fie mici si dese. Se evita efortul fizic, stresul, tensiunile nervoase. 5 alimente care iti curata ficatul. Nu trebuie sa lipseasca din casa ta!