Femeile lui Picasso. Cele 7 muze care au dat nastere unor creatii uluitoare: „Pentru mine sunt doua tipuri de femei”

Publicat: 01 mai 2018, 22:30 Autor: madalina m. Life

Femeile lui Picasso i-au devenit acestuia muze si au stat la baza inspiratiei pictorului.

Artistul s-a nascut pe data de 25 octombrie 1881. Femeile lui Picasso au fost cele care i-au inspirat adevarate capodopere acestuia. Pictorul a avut insa o relatie foarte complicata cu toate doamnele si domnisoarele din viata sa. La varsta de 61 de ani, Pablo Picasso a inceput o aventura care a durat 9 ani cu o studenta de 21 de ani. El i-a transmis tinerei urmatorul avertisment: „Pentru mine sunt doua tipuri de femei, zeitele si presul de care iti stergi picioarele”.

Marele artist al secolului XX a avut o relatie foarte complexa si dificila purtatoarele sexului frumos. Femeile lui Picasso au insemnat pentru acesta „masinarii de tortura”, dupa cum le descria chiar el. Desi a avut aventuri cu sute de femei, doar 7 dintre acestea au avut rolul de muza. Doua dintre ele s-au sinucis, pe cand alta a innebunit. Totusi, fiecare dintre femeile lui Picasso a apartinut unei perioade diferite din cariera pictorului.

Pe cat de obsedate deveneau acestea de el, la randul sau, si acesta era dependent de ele. Pablo Picasso a fost descris ca fiind generos, loial si afectuos, atunci cand isi dorea acest lucru. In alte circumstante, el putea deveni extrem de brutal cu prietenii, iubitele, ba chiar si cu strainii.

Femeile lui Picasso

Insa, atunci cand se indragostea de o femeie, Pablo Picasso incerca sa capteze in operele sale nu doar forma acesteia, ci si toate sentimentele pe care le avea pentru ea. Prima muza a acestuia a fost Fernande Olivier, pe care a cunoscut-o in anul 1904. Aceasta era „lenesa si promiscua”, avea o gandire independenta si avea parul roscat. Ea reprezenta un model extrem de popular printre artisti, mai ales in Parisul avand-garde. Picasso a devenit obsedat fizic de ea si a trecut de la perioada romantismului la o alta tehnica de pictura inspirata de dinamismul Parisului.

Femeile lui Picasso au fost cat se poate de diverse, la fel ca operele acestuia. Cand Fernande Olivier l-a parasit si a inceput sa se vada cu un artist italian, in anul 1912, pictorul si-a indreptat atentia catre o prietena apropiata a acesteia, pe nume Eva Gouel. Acea perioada a coincis cu nasterea cubismului sintetic, si desi n-a pictat-o niciodata pe Eva Gouel, Picasso i-a adus acesteia un omagiu in sapte dintre picturile sale prin includerea cuvintelor „Ma Jolie”. El a fost devastat cand tanara a murit in anul 1916.

Printre femeile lui Picasso s-a numarat si dansatoarea de origine rusa Olga Khokhlova, cu care s-a casatorit in anul 1981. Inainte de aceasta, el s-a iubit timp de 2 ani cu Gaby Depeyre. Desi era deja insurat, pictorul de origine spanioala a inceput o relatie cu otanara de 17 ani, pe nume Marie-Thérèse Walter, pe care a tinut-o ascunsa timp de 7 ani! Ea s-a sinucis in 1977, la multi ani de la terminarea relatiei cu Picasso.

Femeile lui Picasso

Dintre femeile lui Picasso, cea despre care se spune ca l-a inspirat cel mai mult si a influentat perioada Suprarealista a fost Dora Maar. Aceasta a fost o artista si fotografa pe care a intalnit-o la o masa din Cafe aud Deux Magots. Cand Dora Maar a intalnit-o pe Marie-Thérèse Walter in studioul pictorului, totul a degenerat intr-o bataie.

Si Francoise Gilor s-a numarat printre femeile lui Picasso. Acesta a cunoscut-o pe tanara in anul 1943, dupa ce s-a despartit de Dora Maar. Alaturi de Francoise Gilor, pictorul a avut 2 copii si a trait alaturi de aceasta aproape un deceniu.

O alta mare dragoste a pictorului poate fi regasita in 400 de portrete pe care acesta le-a realizat. Ultima dintre femeile lui Picasso a fost Jacqueline Roque, cu care s-a casatorit in anul 1961. Acel moment a coincis cu „perioada albastra” a pictorului. Pablo Picasso a murit pe 8 aprilie 1973, iar la 13 ani de la disparitia acestuia, Jacqueline Roque s-a sinucis.

(sursa: telegraph.co.uk)

Publicat: 01 mai 2018, 22:30 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă