Explicația pe care orice român o vrea: ce înseamnă ”deplasare scurtă, lângă domiciliu”?

Publicat: 29 Mar. 2020, 13:57 News

Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței militare nr. 3, în document se specifică faptul că cetățenii de pe teritoriul României se pot deplasa pe o distanță scurtă, lângă domiciliu, pentru a desfășura activități fizice individuale, în aer liber, dar excluzând forma de activitate sportivă colectivă.

Autoritățile au fost întrebate: Ce înseamnă „deplasare scurtă, lângă domiciliu”? Cei care fac jogging ar trebui să alerge doar în jurul blocului sau şi pe străzile alăturate? Care e distanţa maximă permisă?

”Activitățile fizice, sportive trebuie realizate în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc. De asemenea, reamintim că sunt interzise activitățile fizice colective”, a răspuns Poliția Română, potrivit Libertatea.

Autoritățile au fost întrebate: Cât de departe de domiciliul nostru poate fi situat cabinetul medicului specialist? Putem merge pentru acest consult de la Cluj la Bucureşti, de pildă?

”Nu este prevăzută o limită de distanță la care trebuie să fie situat cabinetul medical, dar recomandăm cetățenilor să facă deplasări în scopuri medicale, altele decât urgențele majore, doar după verificarea disponibilității medicilor”, a răspuns Poliția Română.

Autoritățile au fost întrebate: La ce distanţă maximă de domiciliu poate fi amplasată această unitate comercială? Putem merge la cumpărături, de pildă, din cartierul Berceni într-un hipermarket din Militari?

”Prevederile Ordonanței militare nr. 3 din 24.03.2020 privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19 nu menționează o distanță cuantificabilă, însă recomandarea pentru cetățeni este să se deplaseze la cele mai apropiate magazine unde sunt comercializate produsele care le sunt necesare. În referire strictă la exemplul dumneavoastră, un cetățean care locuiește în cartierul Berceni nu poate merge la cumpărături pentru produse de strictă necesitate în cartierul Militari, întrucât în zona de domiciliu există mai multe hipermarketuri similare cu cele din cartierul Militari”, a fost răspunsul dat.

Autoritățile au fost întrebate: Ce înseamnă, „deplasare scurtă, lângă domiciliu”? Animalele de companie trebuie plimbate doar în jurul blocului sau proprietarii lor pot merge şi în parcurile din apropiere? Cât au voie să se îndepărteze de domiciliu?

”Plimbarea zilnică a animalelor de companie trebuie realizată în jurul domiciliului sau al locului în care cetățenii locuiesc în fapt, în jurul gospodăriei, casei, blocului și nu în parcuri, locuri de joacă, terenuri de sport, etc”, au răspuns autoritățile.

Publicat: 29 Mar. 2020, 13:57 News
Pe aceeași temă