EXCLUSIV | Sergiu Nedelea: „Vinul nu se recomandă în combinație cu preparatele….” – Sfaturi de la somelierul Pro Tv

Publicat: 09 feb. 2023, 10:54 Autor: Grigoriev Gabriela Life

Sergiu Nedelea, de la show-ul ce se difuzează duminica, de la 10.30, la Pro Tv, sfaturi pentru consumatorii de vin.

Sergiu Nedelea, de la show-ul „Umami al 5-lea gust”, ce se difuzează duminica, de la 10.30, la Pro Tv, sfaturi pentru consumatorii de vin. Somelierul spune cu ce preparate nu trebuie „combini” vinul, dar și ce faci dacă alegi ți clădești o carieră în acest domeniu.

Sergiu Nedelea: „O meserie care promovează consumul moderat de băuturi cu volume alcoolice…”

Ce înseamnă pentru tine „umami”, acest al 5-lea gust?

Umami înseamnă savoare gustativă! Dacă ne referim la emisiunea „Umami al 5-lea gust”, pot spune că înseamnă educație pentru ceea ce facem zilnic, deoarece zilnic ne hrănim și avem nevoie de energia oferită de alimente. Noi încercăm să transmitem în mod corect tehnici de preparare, asocieri gustative sănătoase și mai ales bucuria gustului, savoarea…

Cum ai descoperit pasiunea pentru băuturi alcoolice fine?

Concret vorbim de o profesie, cea de somelier, o meserie care promovează consumul moderat de băuturi cu volume alcoolice, promovează calitatea, asociază vinurile cu preparatele culinare… și în niciun caz nu încearcă să creeze „prozelitism” pentru consumul de băuturi alcoolice. Există, într-adevăr, și o formă de pasiune, descoperită în timp prin educație. Vinul este, în esență, un produs agricol obținut prin fermentarea mustului de strugure, dar este un aliment și un suport de cultură în același timp.

„Somelierul este un profesionist, nu un consumator”

Probabil multe persoane se întreabă dacă un somelier consumă vin zilnic (în afara orelor de muncă), este mit sau adevăr?

Somelierul este un profesionist, nu un consumator.

Ce preparat nu ai putea servi niciodată alături de un pahar de vin? O greșeală în domeniu, am putea spune…

Sunt mai multe preparate… spre exemplu, vinul nu se recomandă în combinație cu preparatele lichide calde, precum supe, ciorbe, borșuri, consomme-uri, la preparatele foarte condimentate, la înghețată, dar pot exista inclusiv aici excepții de la regulă. Ca somelier, e normal să accepți provocări… niciodată să nu spui niciodată!

Sergiu Nedelea: „Sfatul este: educație!”

Ce sfat ai pentru un amator pasionat de vin care vrea să își clădească o carieră în acest domeniu?

Sfatul este: educație! Educație prin acumularea de informații, prin urmarea unor cursuri specializate, prin degustări, prin urmărirea emisiunilor de specialitate.

Câteva cuvinte despre ce a însemnat experiența Umami: al 5-lea gust pentru tine.

Experiența UMAMI: al 5-lea gust înseamnă, în primul rând, responsabilitate în transmiterea unor informații corecte și interesante pentru publicul care ne vizionează, înseamnă privilegiul de a fi alături de profesioniști în gastronomie și nutriție și, nu în ultimul rând, de a lucra cu profesioniști.

Sursa foto: Pro Tv

Publicat: 09 feb. 2023, 10:54 Autor: Grigoriev Gabriela Life
Gabriela Grigoriev este reporter special pe zona de Lifestyle la CIAO.RO, care face parte din Grupul de presa GMN. A…...
Pe aceeași temă