Cum petrece Dan Negru de sărbători: “Mielul soției mele și mustul Irinei Loghin îmi vor face Paștele gastronomic”

Publicat: 30 apr. 2021, 20:48 Autor: Dora Bazavan Vedete

Vedeta Antenei 1, ne-a mărturisit cât este de gurmand și cum poate da gata un cozonac întreg de Paște, ce face cu “Legendele” și ce părere are despre țara lui, România!

Dan, ai spart gheața și ai intrat puternic în online. Te-au ajutat Dorian Popa și Selly să-ți faci vlog și canal de youtube, iutubu’ lu’ Negru! Cum e? Să știi că se fac bani frumoși! Ce urmărești din zona asta?

Prin asta vreau să fiu, un pod între generații, pentru că de fapt, la ăștia 50 de ani ai mei, asta sunt: un pod între generația lui Selly și Dorian și cea a lui Pierisc și Zamfir. Așa că, am luat Interviurile din conceptul meu, “Legendele”, și după ce le-am dus la TV, vreau să le duc și pe iutubu’ ăsta unde cei din generația Selly / Dorian îi pot descoperi pe Zamfir. Tudor Gheorghe, Piersic sau Dumitru Prunariu. Îmi pun anii în slujba ambelor generații pentru că eu sunt la mijloc.

Vreau să ne spui, te rog, ce părere ai despre Dorian Popa și Selly și ce ai învățat tu de la ei, cu ocazia asta? Deși, tu ești as în televiziune! De când a început să te pasioneze online-ul? Te-a prins deja mirajul acesta?

Stau în online de mulți ani și multe din părerile mele au devenit publice cu ajutorul postărilor mele. Sincer, înaintea online-ului ca să îți exprimi o părere trebuia să treci de cenzura internă a televiziunii la care lucrai, apoi a ziarului care-ți prelua știrea. Azi e ușor, postezi și ești preluat. Dorian, Selly, sunt liberi, n-au nici o cenzurăși asta mă fascinează la ei. Online e drumul spre libertate. Online are și comentarii, televiziunea nu o are. Am aflat multe despre părerile oamenilor despre mine din comentarii. Altfel, în vremea televiziunii, erai cum îți ziceau audiențele că ești. Degeaba sunt „regele audiențelor” cum scriu unii dacă regele nu știe ce părere au despre el cei din regatul lui. Online mi-a dat șansa asta. Viitorul e acolo. O spun eu, totuși un brand al breslei TV. O spun cu amărăciune pentru breasla mea dar moartea televiziunii a venit și din lipsă de content. Până și eu m-am plictisit să văd același formate, același hăhăieli, același conținut lung cât o zi de post. Televiziunea nu va muri dar va fi nevoită să se adapteze .

Ce e cu “Legendele” lui Dan Negru? E altceva decât emisiunile cu care ne-ai obișnuit! Tu ai venit cu această propunere de a realiza interviuri cu  greii greilor?

Da, ideea a fost a mea, producția întreaga e făcută de echipa mea și mă bucur că Antena a acceptat să fie partener de difuzare. Ideea e veche. Demult, Mircea Albulescu mi-a spus „Bunul meu, stai lângă mulți neghiobi în TV, apropie-te și de cei care au construit lucruri trainice”. Mi-a luat niște ani să fac asta. “Legendele” aduce oamenii care au construit într-un format atractiv, arătând fotografii inedite din viața lor. Mă bucură audiențele, asta arată că se poate și altfel, și cu alți oameni.

Ce le-ai pregătit telespectatorilor de Paște? De Florii am văzut că ai  un interviu de colecție cu Florin Piersic!

De Paște o să-i aduc prima dată la TV pe primii doi comunicatori ai celor două mari biserici, ortodoxe și catolice. Vor fi în premieră împreună, Părintele Necula și Părintele Francisc Doboș explicând diferențele celor două religii într-un an în care Paștele Ortodox e la o lună distanță de cel catolic. Întâlnirea noastră se va vedea imediat după slujba de Înviere la Antena 1.

Am pierdut nume mari ale muzicii lăutărești, într-un timp foarte scurt. Cum crezi că s-au dus Cornelia Catanga, Nelu Ploieșteanu și Gabi Luncă? Ce amintiri te leagă de ei?

Niște ani de Revelioane, nu exista Revelion fără lăutari și lipsa lor se va resimți în lumea asta. Cu nea’ Nelu m-am văzut de Revelion ultima dată. Am filmat mult cu oamenii ăștia și m-a impresionat întodeauna modestia și smerenia lor. Lăutarii au un fel de smerenie pe care n-o găseșți în showbiz. Au fost și lecții de viață, nu doar de muzică.

“Cunosc politicieni proști bâtă și comunicatori cu studii de zidar și bucătar”. Nu deranjezi pe nimeni cu postările tale adevărate pe care le faci pe Facebook? Ești foarte direct și spui mereu lucrurilor pe nume!

Sincer, mă doare-n cot dacă deranjez. Ce-mi pot lua? Anii mei din urmă nu mi-i mai poate lua nimeni. Nici viața mea profesională din ultimii 25 ani. Așa că, n-am spaime. Sunt relaxat și-mi permit să spun ce cred.

Cum e la voi de Paște? Că se apropie! Stați acasă sau plecați din țară? Știu că ai un loc preferat în Egipt!

Paștele, ca și Crăciunul, e despre casă. Încă o mai am pe mama la Timișoara, încă îi mai am pe socrii mei la Ineu. Nu-mi amintesc vreun Paște altundeva decât acasă. Și cu nebunia din jur până și Ungaria unde mergeam des când ajungeam acasă, a devenit imposibil de vizitat dar locurile de peste mări și țări. Mi-e dor de vacanțe dar cred că turismul nu va mai fi ăla pe care l-am știut noi.

Care este mâncarea ta preferată cu ocazia acestor sărbători?

Drobul de miel făcut de nevasta-mea e delicatesa sezonului. Și de câțiva ani mi-a dat Irina Loghin o rețetă de must cu hrean păstrat încă de anul trecut. Așa că, mielul soției mele și mustul Irinei Loghin îmi vor face Paștele gastronomic.

Ești gurmand sau încerci să te mai abții? Te mai ceartă soția ta dacă dai iama, așa, în bunătățile pregătite de ea? Te ține la dietă?

Am un metabolism  impecabil pentru că sunt un mare gurmand. Mănânc mult. Uneori exagerat. Mi se întâmplă să mănânc un cozonac pe zi sau 5-6 ouă ochiuri  noaptea, la 2, dar mă ajută metabolismul și baschetul. Joc mult baschet. Am un coș în curte unde arunc mingea și la trei dimineața.

Mai mergi la biserică de Înviere? Ți-e dor de astfel de momente, să le zicem, normale?

Evident că da. Învierea e un moment care-mi dă energie. Afară sau înăuntru bisericii, nu știu care vor fi normele dar nu e cu absență.

Ție ți-a mers bine pe timp de pandemie. Când crezi că vom scapă de toată această nebunie?

 Nu cred că vom scăpă repede. Câțiva ani vom sta sub semnul ăsta , vor apărea altele și altele dar vom începe să ne obișnuim. Sper să mă înșel și la vara să mi se spună că am greșit. E tot ce-mi doresc. Dar cred că încet-încet ne vom obișnui cu noua normalitate.

Te-ai vaccinat? Ce părere ai despre această campanie de vaccinare?

Orice părere ai, îi deranjezi pe ceilalți. Din păcate, am fost mereu împărțiți în anii ăștia mulți. Campania de marketing a vaccinării era de așteptat să fie anemică pentru că absolvenții buni de marketing fac Uber în Londra. Acu’ când ai nevoie de ei, nu-i găsești. Specialiștii buni sunt demult în străinătate, fie că-și fac meseria, fie că s-au reorientat, așa că atunci când e nevoie într-o criză de oameni buni, au rămas doar repetenții. Șmecherii care știu doar să se descurce.

“O țară împărțită nu mai are nevoie de alți inamici!”, așa ai spus pe Facebook! Cum e pentru tine România de azi? Iți doreșți pentru copiii tăi să rămână în țară, să se maturizeze aici?

România de azi e plină de găști, de „familii”. Și dacă eu, la 50 de ani cu experiența în centrul lumii media nu le mai pot face față, ce șansă să aibă unul la început de drum? Din cauza găștilor, a „familiilor”, milioane de români sunt azi plecați din țară.  Aș începe o campanie națională anti-găști și eu însumi am povești din cariera mea legate de ciocnirea cu găștile de interese. România e a găștilor, din an în an, tot mai mult. De asta sfatul meu e simplu: fugiți, cât mai puteți.

 

 

Publicat: 30 apr. 2021, 20:48 Autor: Dora Bazavan Vedete
Am terminat Facultatea de Filosofie și Jurnalism din cadrul Universității "Spiru Haret" și mi-am dorit întotdeauna să profesez în acest…...
Pe aceeași temă