EXCLUSIV | Ce s-a întâmplat cu tabloul „Mona Lisa” la Luvru! A fost instaurată o celulă de criză + Cum arată pictura lui Leonardo da Vinci acum

Publicat: 13 feb. 2024, 16:08 Autor: Loredana Dumitrașcu News

Ce s-a întâmplat cu tabloul „Mona Lisa” la Luvru! A fost instaurată o celulă de criză. Cum arată pictura lui Leonardo da Vinci acum.

Celebrul tablou Mona Lisa a lui Leonardo da Vinci este expus la muzeul Luvru din Paris. Este singurul tablou unde curioșii și admiratorii de artă se înghesuie să îl vadă. Majoritatea oamenilor merg la Luvru să o vadă pe Mona Lisa și plătesc biletul de 22 euro numai pentru această capodoperă.

Ce s-a întâmplat cu tabloul lui da Vinci la Luvru!

După incidentul recent, Mona Lisa este păzită de câțiva angajați, în afara de banda pusă sa păstreze oamenii la distanță. Ea este încadrată cu sticlă peste. Recent, două tinere activiste au trecut de bandă de lângă tablou și au aruncat supă peste ea.

Știrea inițială

Două activiste de mediu au stropit cu supă geamul blindat care protejează tabloul „Mona Lisa” de la Muzeul Luvru din Paris.

Administratorii Muzeului Luvru au activat o celulă de criză, iar sala în care se află „Mona Lisa” a fost imediat evacuată şi este în curs de curăţare. „Mona Lisa”, cea mai faimoasă pictură din lume, expusă în spatele unui geam blindat din 2005, a fost de mai multe ori victima unor acte de vandalism. În mai 2022, de exemplu, celebrul tablou a fost ţinta unei tarte cu cremă.

Ce s-a întâmplat cu tabloul „Mona Lisa” la Luvru!

Acţiunea de duminică dimineaţă a fost revendicată printr-un comunicat de presă trimis către AFP de un colectiv denumit „Riposta alimentară”, care se prezintă ca „o campanie de rezistenţă civilă franceză ce urmăreşte să impulsioneze o schimbare radicală a societăţii pe plan climatic şi social”.

Stropirea cu supă a tabloului „Gioconda” a fost prezentată în acelaşi comunicat ca fiind „semnalul de start al unei campanii de rezistenţă civilă, care face o cerere clară şi profitabilă pentru noi toţi: securitatea socială a alimentaţiei durabile”, scrie digi24.ro

De mai multe luni, o serie de acţiuni ale activiştilor pentru climă au vizat opere de artă expuse în diverse muzee din lumea întreagă. În octombrie 2022, două tinere femei care purtau tricouri cu mesajul „Just Stop Oil” au stropit cu supă de roşii o capodoperă a pictorului Van Gogh din seria „Floarea soarelui”, expusă la National Gallery din Londra, înainte de a se lipi de perete cu ajutorul unei substanţe adezive şi de a striga: „Ce valorează mai mult, arta sau viaţa?”. Acea pictură era, la rândul ei, protejată printr-un geam de sticlă.

Publicat: 13 feb. 2024, 16:08 Autor: Loredana Dumitrașcu News
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. În…...
Pe aceeași temă