Cel mai activ vulcan din Europa le-a dat din nou emoții sicilienilor. Etna a erupt iar, oferind un spectacol de o frumusețe stranie.
Râuri de lavă s-au scurs pe versantul sud estic al vulcanului înalt de 3.300 de metri.
Din fericire, erupția nu a provocat pagube în zona adiacentă masivului vulcanic. Etna are cea mai lungă serie de erupții documentate istoric. Cea mai veche mențiune a unui astfel de eveniment datează din anul 425 înainte de Hristos.
Erupţiile vulcanului Etna, cu o înălţime de 3.300 de metri, sunt un fenomen frecvent. Vulcanul din estul Siciliei este inclus din 2013 pe lista Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO, fiind considerat „cel mai emblematic şi activ din lume”.
Muntele Etna se ridică la o altitudine de 3.300 de metri deasupra nivelului mării, în estul Siciliei, Italia, şi este cel mai mare vulcan activ din Europa, cu o activitate cunoscută de cel puţin 2.700 de ani, „ceea ce îl face unul din cei mai longevivi din istoria documentată a vulcanismului”, scrie DPA, potrivit Agerpres.
„Craterele din vârf, conuri de zgură, fluxurile de lavă, peşterile de lavă şi depresiunile în Valle del Bove fac din muntele Etna o destinaţie preferată pentru cercetare şi educaţie”, a estimat UNESCO, care notează că acesta continuă să „influenţeze vulcanologia, geofizica şi alte discipline de cunoaştere a Pământului”.
Situat în apropiere de Catania, al doilea oraş din Sicilia, vulcanul, cu o circumferinţă de 200 km, a fost la originea unei serii de erupţii subacvatice acum 500.000 de ani.
Conform site-ului UNESCO, Etna este cel mai înalt munte din insulele mediteraneene şi cel mai activ stratovulcan din lume. Istoria eruptivă a vulcanului poate fi urmărită în urmă cu 500.000 de ani, din care cel puţin 2.700 de ani de activitate vulcanică au fost documentate. Vulcanul susţine, de asemenea, ecosisteme terestre importante, inclusiv flora şi fauna endemică, iar activitatea sa face ca acesta să fie un laborator natural pentru studiul proceselor ecologice şi biologice.
Prima sa erupţie confirmată s-a produs în jurul anului 6000 î.Hr. Civilizaţiile antice au lăsat informaţii cu privire la erupţiile vulcanului Etna încă din anul 1500 î.Hr. În prezent Etna este în stare de erupţie, reprezentând o ameninţare pentru cei aproximativ 3 milioane de oameni care trăiesc pe o rază de 100 de kilometri în jurul său.
Sursa foto: Profimedia