Eruptia muntelui Tambora, catastrofa care a influentat pana si clima, dar despre care nu mai vorbeste nimeni!

Publicat: 11 nov. 2018, 11:04 Autor: madalina m. Life

Eruptia muntelui Tambora este catastrofa care a influentat pana si clima.

Mai exact, eruptia muntelui Tambora a fost catastrofa care a influentat pana si clima, avand consecinte devastatoare in special pentru Indiile de Est Olandeze. Totodata, efectele infioratoare au putut fi resimtite in intreaga lume.

Catastrofa despre care nu mai vorbeste nimeni in ziua de astazi s-a produs in anul 1815 si a fost una dintre cele mai puternice erupti inregistrate vreodata, in intreaga istorie.

Eruptia muntelui Tambora

Catastrofa a avut consecinte infioratoare pentru Indiile de Est Olandeze, dar pentru intreaga planeta. Eruptia muntelui Tambora s-a produs pe data de 5 aprilie. Atunci a avut loc prima eruptie a muntelui situat pe insula Sumbawa, din Indonezia. Pe atunci, facea parte din Indiile de Est Olandeze.

Apogeul a fost atins pe 10 aprilie, atunci cand trei coloane de flacari s-au ridicat in aer si s-au contopit. Intregul munte s-a transformat intr-o masa uriasa din care curgea foc lichid si care a inghitit satul Tambora.

Sunetul exploziei s-ar fi auzit de la o distanta de mai bine de 1.600 de kilometri, iar intunericul nu s-ar fi ridicat timp de cateva zile, noteaza playtech.ro. Eruptia muntelui Tambora a adus si tsunami-uri, iar intregul eveniment catastrofal a ucis 10.000 de oameni. Au fost distruse si casele a 35.000 de locuitori.

Eruptia muntelui Tambora

Eruptia muntelui Tambora a avut efecte devastatoare pentru intreaga lume. Foarte multi experti sustin faptul ca aceasta eruptie a fost cea mai devastatoare din istorie, pentru ca a emanat aproximativ 150 de kilometri cubi de cenusa. Alaturi de aerosoli precum sulful, care au fost „aruncati” in atmosfera.

In plus, repercursiunile au fost foarte mari pe plan mondial. Materialele s-au combinat cu gazele din atmosfera si au impiedicat lumina Soarelui sa ajunga pe Pamant. Explozia a redus temperatura medie globala cu 3 grade Celsius.

Efectele imediate au fost simtite cel mai mult in Sumbawa, dar si insulele vecine. Pentru ca aveau culturi care nu se mai puteau dezvolta din pricina cenusei picate la sol, aproximativ 80.000 de persoane au murit din cauza foametei si a bolilor.

Publicat: 11 nov. 2018, 11:04 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă