Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri. Ce să nu faci niciodată în această zi de mare sărbătoare

Publicat: 07 apr. 2020, 14:41 Autor: Elena Life
Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri. Ce să nu faci niciodată în această zi de mare sărbătoare

Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri. De Florii, creștinii ortodocși sărbătoresc intrarea lui Iisus în Ierusalim. Tot atunci sunt sărbătoriți cei care poartă nume de flori.

În acest an, sărbătoarea este pe 12 aprilie și se celebrează în duminica dinaintea Paștelui.

Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri

De Florii se mănâncă peşte, aceasta fiind a doua dezlegare din postul Paştelui, după cea din ziua Bunei Vestiri. Biserica ortodoxă dă dezlegare la pește, pentru că se spune că în această zi Iisus ar fi cerut să mănânce pește. În popor se spune că peștele consumat în această zi are puteri tămăduitoare și cine mănâncă se va lecui de orice boală.

Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri. În ziua de Florii, oamenii duc la biserica ramuri de salcie, care sunt sfințite și puse apoi la icoane, la pomii fructiferi pentru a-i ajuta să rodească sau la ușa casei pentru a fi protejată tot anul. Conform credinței, ramurile ajută la tămăduirea bolilor, la belșug în gospodărie și sunt păstrate pe tot parcursul anului, până la următoarea sărbătoare de Florii.

Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri. Ce români își sărbătoresc onomastica

Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri. Ce români își sărbătoresc onomastica
Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri. Ce români își sărbătoresc onomastica

De florii, aproximativ  de 1, 5 milioane de români își sărbătoresc onomastica. Dintre cei sărbătoriţi, aproape 900.000 sunt femei, arată statisticile. Cele mai întâlnite nume la femei sunt Viorica, Florentina, Florica. Sunt și românce cu nume mai rare, precum Garofiţa, Micşunica, Panseluţa, Crizantema sau Dumitrița.

Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri. La bărbați sunt sărbătoriți cei care poartă numele de Florin, Viorel, Florian, cel mai des întâlnite, precum și cei botezați Trandafir, Bujor, Mărgărit sau Crin.

Tradiția spune că așa cum va fi vremea de Florii, tot așa va fi și în prima zi de Paște.

Duminica Floriilor. Ce se întâmplă în săptămâna de dinantea Paștelui

Începând cu ziua de Florii (Duminica Intrării în Ierusalim a Domnului) se intră în ultima săptămână a Postului Paştilor. Acesta se numește Săptămâna Patimilor (Săptămâna Mare), în care creştinii se pregătesc să întâmpine marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului Iisus Hristos.

Duminica Floriilor. Tradiții și obiceiuri. În această săptămână, de duminică şi până vineri, se săvârşesc slujbele Deniilor, slujbe de dimineaţă (Utrenie) făcute seara aşa cum se face în cadrul privegherilor.

Deniile diferă însă şi de slujbele de priveghere şi de Utrenii, prin faptul că aceste slujbe cuprind cântări şi rugăciuni specifice doar perioadei Sfintelor Paşti.

Publicat: 07 apr. 2020, 14:41 Autor: Elena Life
Autor: Elena
Deși a studiat Dreptul, Elena Toader iubește să scrie, având o experiență vastă în domeniul jurnalismului. Și-a început cariera în…...
Pe aceeași temă