Dulceața de gutui rase este una dintre cele mai apreciate dulcețuri care, pe mulți dintre noi îi duce cu gândul la copilărie. Iată cum se prepară rapid cea mai gustoasă dulceață de gutui rase.
Rețeta de dulceață de gutui rase este una foarte simplă, pe care oricine o poate face acasă, fără prea multă bătaie de cap. Secretul este să avem niște gutui bine coapte și gustoase, iar succesul va fi garantat.
Spălați gutuile pentru dulceață și tăiați-le în două sau în patru, apoi daţi-le prin răzătoare cu tot cu coajă..
Litrul de apă puneți-l într-o oală mare (de minimum 5 litri) și, când începe să fiarbă adăugaţi gutuile date prin răzătoare, zeama de lămâie şi coajă de lămâie. Lăsați gutuile să fiarbă astfel, la foc mic, până se înmoaie. Aproximativ 15 minute.
După cele 15 minute, puneți și zahărul și lăsați să fiarbă în continuare, la foc mic. Lăsaţi oala fără capac şi amestecaţi din când în când până ce dulceaţa capătă o culoare cărămizie şi se îngroaşă, însă nu mai puțin de 30-50 de minute.
Turnaţi dulceaţa de gutui rase în borcane fierbinţi, sterilizate anterior, şi acoperiţi-le cu un prosop. Este foarte important ca borcanele să nu fie reci atunci când punem gemul de gutui fierbinte în ele, pentru că riscăm ca acestea să se crape.
Cea mai simplă variantă de a steriliza borcanele este să ai un sterilizator în genul acelora pentru bebeluși. Dacă nu ai însă un astfel de aparat, poți utiliza mai multe variante pentru a steriliza borcanele pentru dulceața de gutui: sterlizarea în apă (pe aragaz), la cuptor, la microunde sau în mașina de spălat vase, dacă ai una.
Un borcan de sticlă poate fi utilizat de mai multe ori, și este ideal să pui dulceața de gutui rase într-un astfel de recipient, dar cu condiția de a-i pune mereu capace noi. Iată care sunt pașii de urmat:
Citește și: Reteta dulceata de capsuni fara conservanti. Copiii o vor adora