Dulceață de gutui simplă, cu zahăr sau fără, cu nuci sau cu mere. Indiferent de ce variantă alegem, acest desert are un parfum aparte și o savoare deosebită. Iată cinci cele mai bune rețete de dulceață de gutui
Rețetele de dulceață de gutui sunt foarte parfumate dacă le adăugăm un praf de scorțișoară sau nucșoară. Pentru iubitorii gustului de vanilie, se ppoate adăuga semințele dintr-o păstaie de vanilie la dulceața de gutui.
Atunci când iubim dulcețurile, dar nu vrem să facem exces de zaharuri, putem alege să preparăm dulceață de gutui fără zahăr.
Curățați gutuile și merele de coajă. Scoateți cotorul cu sâmburii din fiecare fruct. Puteți folosi orice blender sau robot de bucătărie sau puteți da fructele pe răzătoare. Mixați câteva minute până ce fructele au fost bine mărunțite. Apoi puneți-le într-o oală cu pereții groși. Adăugați 50 ml de apa, pentru ca gutuile să nu se lipească de fundul oalei, și puneți recipientul pe foc mic. Amestecați ocazional în cratiță. După 20 de minute, fructele ar trebui să fie fierte. Adăugați sucul de lămâie proaspăt stors. Punețu dulceața de gutui în borcane. Dacă doriți să reziste mai mult, fierbeți borcanele pe bain-mărie timp de 30 – 40 de minute. După ce le scoateți din apă, acoperiți-le cu o pătură groasă și lăsați-le să se răcească la temperatură camerei
Nucile și dulceața de gutui merg perfect împreună.
Gutuile se spală, se curăţă de seminţe, apoi se taie cubuleţe și se stropesc cu sucul de la lămâi. Se pune apa la fiert împreună cu zahărul. Se lasă la fiert până siropul se îngroaşă. Apoi se pun gutuile și se lasă să fiarbă până când gutuile se înmoaie. Apoi se taie nucile mărunt și se pun peste gutui. Împreună se firb la foc mic până ce dulceața de gutui cu nuci se leagă suficient. Se pune dulceața în borcane sterilizate anterior.
Dulceața de gutui rase este foarte simplu de preparat și are o consistență plăcută.
Spălați gutuile pentru dulceață și daţi-le prin răzătoare cu tot cu coajă.. Litrul de apă puneți-l într-o oală mare (de minimum 5 litri) și, când începe să fiarbă adăugaţi gutuile date prin răzătoare, zeama de lămâie şi coajă de lămâie. Lăsați gutuile să fiarbă astfel, la foc mic, până se înmoaie. Aproximativ 15 minute. Puneți și zahărul și lăsați să fiarbă în continuare, la foc mic. Lăsaţi oala fără capac şi amestecaţi din când în când până ce dulceaţa capătă o culoare cărămizie şi se îngroaşă, însă nu mai puțin de 30-50 de minute. Turnaţi dulceaţa de gutui rase în borcane fierbinţi, sterilizate anterior, şi acoperiţi-le cu un prosop. Este foarte important ca borcanele să nu fie reci atunci când punem gemul de gutui fierbinte în ele, pentru că riscăm ca acestea să se crape.
Pentru cei care iubesc gutuile și cărora le place să simtă textura acestora în dulceață, le pot tăia cubulețe.
Gutuile se toacă sub formă de cubulețe. În oală cu cubulețe de gutuie de adaugă zahărul, zeama de la lămâie și apa, apoi amestecul se pune la fiert la foc mediu. Dulceața de gutui cubulețe se fierbe aproximativ 1 oră până când apa se evaporă parțial, lichidul devine ușor lipicios,iar gutuile devin portocalii. Apoi se pune în borcane sterilizate.
O rețetă parfumată, plină de savoare, dulceață de gutui rețeta bunicii.
Se pune zahărul cu apa pe foc până se leagă un sirop dens. Se spală fructele, se dau pe răzătoare sau se taie cubuleţe şi se pun în sirop. Cratiţa se lasă pe marginea plitei 15 minute, apoi se pune pe foc. Focul se opreşte când dulceaţa face spumpe. Dulceaţa se lasă să se răcorească până a doua zi, după care se pune în borcane.
Citește și: Reteta dulceata de capsuni fara conservanti. Copiii o vor adora