Dulceață de ardei iute. Cea mai bună rețetă

Publicat: 08 oct. 2019, 11:41 Autor: alina.serea Retete & Diete
Dulceață de ardei iute. Cea mai bună rețetă

Rețeta de dulceață de ardei iute nu este una complicată, însă rezultatul este absolut delicios. Servită alături de fripturi și brânzeturi, aceasta poate fi ingredientul perfect pentru un festin pe cinste. 

Dulceata de ardei iute. Foto borcan desfacut de dulceata
Dulceata de ardei iute, un deliciu culinar

Pe lângă gustul deosebit pe care îl dă mâncărurilor alături de care este servită, dulceața de ardei iute are și numeroase beneficii asupra sănătății. Rețeta de dulceață de ardei iuți este perfectă mai ales pentru cei care iubesc combinația de dulce și picant. Gustul său deosebit face ca aceasta să fie minunată pe platourile cu aperitive.

Dulceață de ardei iute

Dulceaţa de ardei iuţi este poate fi un sos minunat pentru fripturi, rasoluri, tocături, dar și brânzeturi de tot soiul. Poate fi făcută fără conservanți, dacă va fi preparată coresunzător și pusă în borcane sterilizate, dulceața va rezista fără probleme pe perioade îndelungate de timp.

Ingrediente:

  • 0,5 kg de ardei iute roşu
  • 0,5 kg de ardei capia
  • 0,5 kg de gogoşari
  • 500 ml de oţet de 9 grade
  • 0,5 kg de zahăr
  • 1,2 linguri de ghimbir ras (opțional)

Mod de preparare: 

Ardeii, atât cei iuți, cât și cei capia și googoșarii, se spală și se curăţă de cotoare și seminţe. Este foarte important să fim atenți când curățăm ardeiul iute, persoanele alergice pot avea grave probleme. Este recomandat pentru persoanele sensibile să folosească mânuși de unică folosință. Ardei curățați se toacă mărunt la cuţit şi se pun într-un castron.

Ghimbirul ras prin răzătoarea mare se pune peste ardeii tocaţi. Într-o cratiţă de 4-5 litri, pregătim siropul  de zahăr și oţet, pe care îl fierbem 20-25 minute, după care punem ardeiul tocat şi ghimbirul, amestecăm cu o lingură, lăsăm să dea câteva clocote, închidem focul, acoperim cratiţa şi-o lăsăm să se odihnească 2-3 oreDupă trei ore, dăm drumul la aragaz şi fierbem dulceaţa descoperit, la foc domol, până se leagă. Aproximativ 40-50 minute.

Când e gata dulceața de ardei iute o lăsăm să se răcească, după care o punem în borcane sterilizate anterior. Apoi depozităm dulceața de ardei iuți în loc răcoros, întunecos şi uscat.

Citește și: Dulceață de gutui. 5 rețete parfumate, fără conservanți

Dulceață de ardei iute. Beneficii ale ardeiului iute

Ardeiul iute are o mulțime de beneficii pentru organism. Acesta ajută la curăţarea arterelor şi contribuie la diminuarea valorilor colesterolului şi a trigliceridelor.

Efectele consumului de ardei iute sub formă de dulceaţă se resimt asupra sistemului circulator şi nu numai. În momentul în care o mănânci, în organism se declanşează o senzaţie de căldură, motiv pentru care este recomandată a fi consumată mai ales pe timpul friguros.

Studiile au arătat că la persoanele care obişnuiau să consume ardei iute în mod frecvent nu s-au înregistrat  problemele cardiace, accidentele vasculare cerbrale sau chiar embolie pulmonară. În plus, ajută la îmbunătăţirea memoriei, ameliorarea sinusurilor şi la eliminarea surplusului de kilograme. O altă variantă dea profita de efectele pozitive ale ardeilor iuţi este să apelezi la tratamente corporale cu creme ce au la bază capsaicina, substanţa activă din ardeii iuţi.

Datorită conţinutului de capsaicină,  încălzeşte corpul şi este un inhibitor puternic al substanţei P, substanţă responsabilă cu declanşarea proceselor inflamatorii.  Nivelul de capsaicină conţinut de un ardei este în funcţie de cât de iute este acesta.

De asemenea, ardeiul iute stimulează metabolismul în totalitate prin acţiunea pe care o desfăşoară asupra vaselor sangvine.

Citește și: Dulceața de gutui rase. Cea mai simplă rețetă

Publicat: 08 oct. 2019, 11:41 Autor: alina.serea Retete & Diete
Pe aceeași temă