Automedicația în contextul pandemiei de coronavirus poate face mai mult rău decât bine, atrag atenția medicii. Aceștia avertizează și asupra abuzului de antibiotice, atât în cazul adulților, cât și al copiilor, dacă nu există o recomandare din partea specialistului. Medicul pediatru Mihai Craiu a explicat la Digi24 cum pot fi protejați copiii contra virusurilor.
Potrivit informațiilor legate de vaccinarea anti-Covid, vaccinul este administrat persoanelor peste 16 ani. În acest context se pune întrebarea cum protejăm Copiii nu vor fi vaccinați în primele valuri ale vaccinării, nu sunt studii de siguranță la copii.
„Însă, sunt studii în desfășurare și pentru vaccinarea copiilor sub 16 ani. Până să înceapă eventual vaccinarea copiilor ar trebui să avem grijă de ei având noi, adulții, grijă de noi – mască în spații închise, mâini spălate.
Unde sunt comorbidități grave, iar copiii care ar putea face complicații ale bolilor – părinții ar trebui să fie în grupurile care se vor vaccina cât mai repede. Acești părinți trebuie incluși în programul de vaccinare”, a precizat medicul Mihai Craiu.
În schimb, copiii ar trebui să facă vaccinul antigripal, iar momentul potrivit este în această perioadă, a spus medicul. Vârful sezonului epidemic în ultimii ani a fost după sărbătorile de iarnă și se știe că numărul cazurilor se accelerează în ianuarie, a adăugat medicul.
Medicul Craiu a apreciat că, din punctul său de vedere, școlile ar trebui să facă eforturi de organizare și de pregătire pentru a se deschide.
„La infectarea de la școală, contribuie gradul de transmitere comunitară. Într-o zonă roșie nu trebuie școlile deschise, dar într-o zonă verde am putea redeschide școlile după sărbători”, a considerat Mihai Craiu.
Sursa foto: Arhiva Ciao