Savantii au facut o descoperire colosala, in ceea ce priveste Planeta Marte.
De aceasta data informatiile n-au venit din partea agentiei spatiale americane – NASA, asa cum ne-am obisnuit, ci de la Agentia Spatiala Europeana (ESA). Descoperirea a fost facuta de putin timp, dar cercetatorii au putut confirma un adevar remarcabil despre Planeta Marte.
Mai exact, e vorba despre un depozit cu apa sarata, in forma lichida, care a fost descoperit sub un strat de gheata de un kilometru si jumatate. Acesta s-ar afla la polul sudic al planetei rosii si ofera o noua perspectiva despre existenta vietii pe Marte.
Oamenii de stiinta sunt de parere ca daca au gasit apa in aceasta forma pe Planeta Marte, in mod cert in aceasta exista si cateva creaturi. Descoperirea vietii pe aceasta planeta pare sa fie tot mai aproape, odata si cu dezvoltarea noilor tehnologii care pot explora in profunzime si zonele subterane.
Informatiile au fost oferite de catre sonda „Mars Express”, care apartine de Agentia Spatiala Europeana (ESA). Aflat sub stratul de gheata martian, lacul masoara aproximativ 20 de kilometri, in latime. Cercetatorii italieni au sustinut ca este cea mai vasta intindere de apa gasita pana acum pe Planeta Marte!
In plus, totul sugereaza ca ar mai putea exista si alte lacuri subterane, in diverse regiuni ale planetei. „Desigur, aceasta descoperire deschide noi posibilitati privind cautarea de microorganisme extremofile in mediul martian”, a fost de parere Elena Pettinelli, de la Universitatea Roma Tre.
Oamenii ar putea supravietui, in viitor, pe Planeta Rosie, prin intermediul accesarii apei, gasita acum in forma lichida. Totusi, apa din lacul descoperit recent nu este una buna pentru consum si se afla la o adancime considerabila de 1,5 kilometri.
Pentru ca temperaturile de pe Planeta Marte sunt sub punctul de inghet al apei, aceasta se pastreaza in stare lichida datorita prezentei de magneziu, calciu sau sodiu, noteaza descopera.ro. „Este rezultatul exceptional al faptului ca apa de pe Marte exista si furnizeaza conditiile pentru dezvoltarea supravietuirii”, a fost de parere Alan Duffy, un profesor de la Universitatea Swinburne, in Australia.
Chiar daca in prezent Marte este o planeta arida, in trecut, acum aproximativ 3,6 miliarde de ani, era un loc in care viata putea fi sustinuta datorita conditiilor de umezeala si caldura. Sonda „Mars Express”, cea prin care a fost posibila descoperirea, a fost lansata pe orbita in anul 2003.