Descoperire infricosatoare intr-un mormant vechi de 5.000 de ani! De ce reprezinta un pericol pentru umanitate

Publicat: 13 dec. 2018, 11:24 Autor: madalina m. Life

Cercetatorii au facut o descoperire socanta, intr-un mormant vechi de 5.000 de ani!

Atunci cand au deschis un mormant vechi de 5.000 de ani, oamenii de stiinta din Suedia au depistat si altceva in afara de oseminte. Mai exact, e vorba despre tulpina celei mai temute boli cu care s-a confruntat omenirea vreodata!

Specialistii au putut descoperi cea mai veche tulpina a unei temute bacterii. Micro-organismul „Yersinia pestis” este responsabil pentru ciuma. Totul a iesit la iveala in cadrul unui studiu realizat la Universitatea „Aix-Marseille”, din Franta, noteaza agerpres.ro.

Descoperire infricosatoare intr-un mormant vechi de 5.000 de ani

Odata cu aceasta descoperire infricosatoare, oamenii de stiinta au mai putut afla ca ciuma ar fi fost responsabila de decimarea triburilor europene, la sfarsitul Epocii de Piatra. Fara indoiala, aceasta maladie a fost cea mai temuta, din toate timpurile.

Adevarul a iesit la iveala atunci cand echipa de savanti se ocupa de analiza sitului arheologic din Fralsegarden, in Suedia. Au fost studiate bazele de date publice privind ADN-ul in cazurile victimelor de ciuma, din preistorie.

Un mormant vechi de 5.000 de ani le-a oferit savantilor cateva raspunsuri cheie despre ciuma. Analizele anterioare ale respectivului mormant comun sapat in calcar au indicat faptul ca acolo fusesera ingropati 78 de oameni.

Acestia murisera intr-un interval de timp de doua secole. Faptul ca atat de multi oameni au murit in acest interval, in Suedia, a sugerat ca acestia au putut fi victimele unei epidemii, potrivit savantului Nicolas Rascovan, coordonatorul studiului.

Descoperire infricosatoare intr-un mormant vechi de 5.000 de ani

Acest mormant vechi de 5.000 de ani in care s-a facut descoperirea infricosatoare dateaza din Neolitic. In aceasta perioada, omenirea a inceput sa practice agricultura si sa se sedentarizeze.

Oamenii de stiinta au descoperit tulpina necunoscuta a bacteriei care provoaca ciuma in ramasitele unei femeie. Aceasta decedase la varsta de aproximativ 20 de ani, iar conform datarii cu carbon, a murit in urma cu 4.900 de ani, in Neoliticul Tarziu.

Oamenii de stiinta au putut stabili ce varsta avea femeia dupa ce i-au analizat oasele bazinului. Tulpina de „Yersinia pestis” descoperita in oseminte a prezentat o mutatie genetica ce poate declansa varianta pulomara a bolii, cunoscuta drept cea mai mortala forma de ciuma. Analizele au sugerat ca pandemia i-a adus acesteia sfarsitul.

 

Publicat: 13 dec. 2018, 11:24 Autor: madalina m. Life
Pe aceeași temă