Dem Demetrescu este un om cu viziune care a dat viata unor eroi animati pe care romanii i-au urmarit la tv, in productii animate chiar de el. Barbatul a fost ilustrator, grafician, fotograf, pictor si realizator de film! O sumedenie de talente adunate care au adus fericire in casele romanilor.
Pentru cine nu stie, Dem Demetrescu este autorul primului documentar animat. A devenit celebru in tara, dar si peste hotare. Lucrarile lui au fost expuse si in Milano, Londra si New York, sustine digi24.ro. Criticii de arta i-au adus mereu laude!
Pe langa animatii, Dem Demetrescu a ilustrat 20 de reviste pentru copii. Cele mai cunoscute sunt ‘Licurici’, ‘Pogonici’ si ‘Luminita’. A realizat diafilmele ‘Voinicelul’, ‘Captra cu trei iezi’ sau ‘Di, calutul meu’. Copiii s-au indragostit de munca lui dupa ce, in cel de-al Doilea Razboi Mondial, a realizat desenul animat ‘Capra cu trei iezi’.
„A făcut filmul Capra cu trei iezi – alb/negru, o peliculă de câteva minute şi i-a luat aproape un an de zile să o realizeze. Îmi aduc aminte că îmi povestea cineva din familia sa, că a făcut acel film pe tocătorul din bucătărie,” povestește Adrian Buga, critic de artă.
Este primul artist care îmbracă Capra cu trei iezi. Încinge capra cu o fotă… Există o carte, Circul din pădure, plină de personajele pădurii, în care toţi sunt îmbrăcaţi. Este ursul îmbrăcat în costum de halterofil, este lupul îmbrăcat ca un oltean…” precizează Adrian Buga.
Dem Demetrescu s-a nascut la Craiova si toata viata a iubit copiii. A murit la varsta de 74 de ani. Dupa 10 ani de cautari, istoricii de arta si cercetatorii au refacut o parte din lucrarile lui Dem. Piesa de rezistenţă rămâne filmul „Capra cu trei iezi”, prima animaţie a poveştii lui Ion Creangă, realizată în 1940, în format alb-negru. Criticii de arta au, insa, un plan mare!
Acestia vor sa reanimeze personajele pe care Dem Demetrescu le-a creat si sa le faca faimoase! Andreea Buga, reprezentant proiect Dem Demetrescu: “Proiectul acesta a început mai întâi cu trei cărţi, ne-am gândit, apoi 4. Am început să vedem că sunt mai multe, deci valoarea a început să crească… Ne-am uitat la personaje şi am zis, fantastic! Astea sunt personaje pe care vrem să le facem şi pentru copiii noştri.”
„Ulterior am început să caut şi mai multe imagini originale. Cred că am strâns spre 70-80 % din opera sa, legată de ilustraţia de carte. Soţia mea are un plan prin care vrea să creeze păpuşi, prin care vrea să creeze jucării, diafilmele lui Dem Demetrescu… Cărțile le avem în lucru, cred că în câteva luni dacă bunul Dumnezeu ne ajută le vom prezenta şi în librării.
Noi am vrut de la început să facem site-ul pentru părinţi şi pentru bunici. Vrem să facem worksphopuri pentru copii, în care să poată să interacţioneze cu aceste personaje şi cărţi. În acelaşi timp pentru cei mici, jocuri… Şi pentru cei mari o platformă digitală”, sustine Adrian Buga, cel care poseda o buna parte din operele lui Dem Demetrescu.