De ce au unele femei părul creț. Semnificația științifică

Publicat: 18 mart. 2020, 12:00 Autor: Ionita Nicoleta General
De ce au unele femei părul creț. Semnificația științifică

Femeile cu părul creț au stârnit întotdeauna o oarecare invidie în rândul celorlalte doamne sau domnișoare. Există și o explicație științifică pentru care unele persoane beneficiază de păr creț și altele nu. Totul ține de codul genetic.

Gena TCHH, ”vinovată” de părul creț

Toată lumea și în special femeile visează să aibă un păr creț, care pare întotdeauna aranjat și care are un volum spectaculos. Trebuie să recunoaștem că o astfel de podoabă capilară îți dă oarecum și o înfățișare de om mai special. Este imposibil să nu remarci o femeie cu un păr lung și plin de cârlionți, nu-i așa? Ce ne facem însă cu genetica, bat-o vina? Se pare că ea este vinovată de aceste diferențe.

Cercetătorii din Australia și-au dat seama, în urma studiilor efectuate în 2009, că gena TCHH, prezentă în cromozomul X, face ca părul să fie creț sau drept. De cele mai multe ori, persoanele cu păr creț au moștenit genetic acest lucru. Totuși, uneori pot apărea și mici accidente genetice și astfel oamenii să aibă păr creț, chiar dacă nimeni din familie nu are o astfel de podoabă capilară.

Firul de păr se curbează sau nu în funcție de foliculul său. Dacă acesta este asimetric, atunci și părul se va încreți. În cazul în care foliculul este simetric, părul va fi drept. Totuși, există și excepții de la această regulă. Unii oamenii pot avea păr creț, chiar dacă foliculii sunt simetrici. EGFR, care este un receptor celular, poate ajunge în cantități mai mari în exteriorul rădăcinii și atunci poate modifica felul în care crește părul.

Părul creț, o raritate în Europa

Tot australienii au descoperit și că persoanele cu păr creț sunt extrem de rare la nivel european. Astfel, 45% din oamenii de pe Bătrânul Continent au părul drept, iar 40% îl au puțin ondulat. Acest lucru înseamnă că procentul celor care se pot mândri cu păr creț este de doar 15%.Bineînțeles că în rândul populaței africane, procentele sunt cu totul altele. Mai mult, modul în care se ondulează părul acestor persoane este diferit față de cel al oamenilor din Europa.

Și cum medicina avansează destul de repede, doctorii australieni care au realizat studiul legat de părul creț au făcut și un anunț surprinzător. Aceștia sunt convinși că în viitorul nu prea îndepărtat se va putea afla dinainte dacă un bebeluș va fi creț sau nu. De asemenea, medicii vor să găsească o soluție prin care părul să poată fi modificat în laborator. Astfel, o persoană cu părul drept ar putea să aibă păr creț și invers.

Publicat: 18 mart. 2020, 12:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă