De ce aleg tot mai multe femei nasterea prin cezariana? Riscuri si beneficii

Publicat: 25 iul. 2018, 14:38 Autor: Echipa Ciao.ro Parenting

Alegerea romancelor pentru cezariana ii alarmeaaza pe medici.

De ce aleg tot mai multe femei nasterea prin cezariana? Nasterea prin cezariana a devenit singura optiune pentru multele gravide din ziua de azi.In jur de 70%din nasteri sunt facute prin cezariana. Insa Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda un procent maxim de 10-15% de interventii chirurgicale. Sarcina si nasterea nu sunt boli, deci nu ar trebuie sa se incheie cu interventii invazive, spun medicii.

De ce tot mai multe femei aleg nasterea prin cezariana?

Mama si medicul care asista parcursul fatului, cat si nasterea acestuia, sunt singurele persoane care iau ultima decizie si care au responsabilitatea suprema. Pentru sarcinile fara probleme sunt optiunii varii, decise de medic, iar daca nu sunt probleme, este mai mult decat indicat sa pleci cu ideea de a naste pe cale naturala. Se poate discuta despre riscuri in cazul in care vorbim despre un spital nepregatit, cu un serviciu de neonatologie prost.
Pentru cezariana dunt unele riscuri importante ca riscul de afectiuni tromboembolice, riscuri de infectie, de sangerare, de lezare a altor organe interne in timpul operatiei. Cat despre fat, in cazuzl cezarienei e riscul de prematuritate, caci de multe ori se poate estima gresit cat de la termen este sarcina, si riscul de lezare a fatului in timpul extragerii din uter.

Cezariana la cald sau la rece?

Riscurile sunt diferite, din pacate nu sut studii clare care indica ce si cum afecteaza mama si/sau fatul. Cerazriana la rece/programata, facuta inainte de declansarea naturala a travaliului. Desi este aleasa de majoritatea femeilor din romania, nu este o varianta buna. Copilul nu este pregatit sa fie in mediul extrauterin. Intre nasterea naturala, cezariana la cald si cezariana la rece, ultima optiune este cea care implica cele mai multe riscuri, atat pentru mama, cat si pentru fat.

De ce aleg romancele cezariana la rece?

Cazuri in care ar putea fi justificata alegerea de posibile pericole pentru amandoi sunt: fosta horie de disc, miopia extrema cu alte leziuni asociate si bazin traumatic al mamei.Acestea sunt implicatii ce pot impune cezariana la rece/programata.

Copiii nascuti prin cezariana arata diferit?

Copilul care se naste pe cale vaginala se lupta pentru venirea sa pe lume. Iar trecerea printr-un canal ingust si supunerea la contractii puternice pot avea urmari pentur un nou-nascut: leziuni minore sub forma unor hematoa,e. tumefactie si vase de sange sparte pe fata. Copii care se nasc pe cale naturala au capul conic sau alungit, iar cei nacuti prin cezariana nu prezinta niciun fel de oboseala sau efort si sunt mai calmi. Copilul nascut in mod natural, impinge capul afara din canalul vaginal, in acelasi timp ingingand afara lichidul amniotic din plamani chiar la prima suflare. Bebelusul nascut prin cezariana are nevoie sa i se aspire lichidul amniotic din plamani intr-un mod mecanic, ceea ce este incomod si interfereaza cu respiratia naturala. Copiii nascuti prin cezariana sunt mai sensibili decat copiii nascuti pe cale naturala, bataile inimii sunt accelerate, la fel si respiratia si plange mai des din cauza faptului ca se adapteaza mai greu cu mediul extern, fiind fortat sa paraseasca uterul mamei.

Este mai usor sa nasti prin natural sau prin cezariana?

Mamicile au pareri diferite

„Am trei nasteri: una naturlala si doua cezariene. Nasterea naturala presupune multa, multa durere, urmata de o perioada critica. Cezariana este fara durere, vezi copilul langa tine fara sa te chinui, operatia este curata tot timpul, se vindeca repede. Categoric sfatuiesc mamicile sa faca cezariana”, a povestit o mamica, ce este pentru optiunea cezarianei.

„Natural fara doar si poate. Am avut tri nasteri: doua naturale si una cezariana. Dupa primele doua mi-am revenit imediat, dupa cezariana, mi-a luat o luna. Sunt dureri mari in timpul nasterii, este adevarat, dar dupa 24 de ore de la cezariana, eu si colega mea de camera, care nascuse priin aceeasi metoda, nu mai puteam de durere, in ciuda analgezicelor pe care le-am primit. Mult mai rau! Recomand nasterea naturala!”, a spus o alta mamica, ce este pentru nasterea pe cale naturala.

Publicat: 25 iul. 2018, 14:38 Autor: Echipa Ciao.ro Parenting
Tags:
Pe aceeași temă