Pestele este un preparat care necesita atentie sporita in bucatarie. In caz contrat, aroma se pierde. Are o carne pretentioasa, cu o textura moale si putine fibre care sa o tina compacta.
Spre deosebire de restul carnurilor, carnea de peste are nevoie de un timp scurt de gatire la temperatura inalta. Cel mai adesea, pestele gatit acasa este mult prea gatit si astfel se rupe in fasii, devine uscat si fara gust.
Regula de baza spune ca pestele proaspat trebuie gatit intre 7-10 minute pentru fiecare 2 cm grozime, iar cel congelat trebuie gatit intre 12-15 minute pentru fiecare 2 cm grosime.
In multe carti de bucate s-ar putea sa gasesti scris ca pestele se gateste pana cand se poate desprinde usor in fasii. Asta inseamna, insa, uneori prea mult. Odata ce se poate rupe in fasii la prima atingere cu furculita pestele si-a pierdut prea mult din umiditate si devine uscat si fad. Ar trebui sa opuna o usoara rezistenta atunci cand il intepi cu furculita si tragi.
O alta regula de care sa tii cont este culoarea carnii de peste. Pestele proaspat are o usoara transpareta atunci cand e crud, iar in timpul gatirii carnea devine opaca.
Il gatesti prea mult timp. Aceasta greseala va duce la uscarea lui si va cauza pierderea aromelor sale naturale.
Il atingi prea mult. Stratul exterior se va destrama, iar preparatul isi va pierde aroma.
Pui prea mult sare. Carnea va absorbi lichidul in care o marinezi, insa va lasa cea mai mare parte a cristalelor de sare in urma. Pune condimente direct pe carne.
Sursa: foodstory.stirileprotv.ro.