Maioneza este un produs alimentar care merge de minune cu multe alimente, mai ales cartofi prajiti.
Cum se face maioneza de casa dupa o reteta originala frantuzeasca? Usor! Se prepara in cateva minute folosind un mixer normal sau cu un blender. Daca vrei, o poti freca si cu lingura. Reteta din Larousse Gastronomique este o emulsie onctuoasa si ferma, densa, care poate fi taiata cu cutitul.
Pentru ca e bogata in grasimi, maioneza nu trebuie consumata des. Mai ales de catre cei mici. Este buna pentru salate sau in combinatie cu mujdei de usturoi.
galbenusuri de ou
ulei
zeama de lamaie sau otet
sare si piper
La fiecare galbenus crud de ou se pun cca. 150 ml – max 200 ml de ulei. Pentru 3 galbenusuri veti folosi 500 ml de ulei.
Se mixeaza bine de tot.
Dupa ce a crescut maioneza in castron, se adauga zeama de lamaie sau otet. Se mixeaza bine.
Se condimenteaza dupa gust si se mai mixeaza putin.
2 galbenusuri proaspete (crude) – pentru varianta batuta cu telul de mana
sau 2 oua intregi pentru varianta cu blenderul
300 ml ulei
1-2 linguri zeama de lamaie
sare, piper alb macinat
2 linguri de apa fierbinte (clocotita)
optional: 2 lingurite cu varf de mustar
1. Se toarna uleiul intr-un recipient inalt sau borcan.
2. Se adauga peste el ouale, zeama de lamaie si piperul.
3. Se adauga si cele 2 lingurite de mustar (cu varf).
4. Se mixeaza bine de tot cu blenderul.
5. Se pun 150 ml de apa la fiert.
6. Dupa fierbere, se pun 2 linguri de apa fierbinte si se amesteca cu o lingura.
7. Se adauga sarea si maioneza este gata! Se pune in castron si se da la frigider.
Sursa: savoriurbane.com