Cum sa nu te îmbolnăvești de coronavirus. Chinezii au realizat ghidul ”Cum să te ferești de virusul ucigaș”

Publicat: 13 Feb. 2020, 10:02 News
Cum sa nu te îmbolnăvești de coronavirus. Chinezii au realizat ghidul ”Cum să te ferești de virusul ucigaș”

Cercetatorii care au analizat coronavirusul din China au ajuns la concluzia ca fiecare pacient bolnav infecteaza doua-trei persoane. Avand in vedere usurimea cu care se transmite virusul, numarul bolnavilor creste ametitor.

”Estimam ca, in medie, fiecare persoana confirmata a infectat 2,6 (intervalul de incertitudine: 1,5-3,5) persoane pana la 18 ianuarie 2020, conform unei analize care combina estimarile noastre anterioare privind marimea focarului din Wuhan cu traseul epidemiei”, se arata intr-un raport realizat de Imperial College London.

Cercetatorii estimeaza ca pentru a putea controla virusul, raspandirea trebuie redusa cu 60%, ceea ce implica masuri de control care sa blocheze focarul. Iar pentru a face acest lucru, expertii in sanatate publica sunt preocupati de cat de repede se poate raspandi o boala si de rata mortalitatii. Nu exista un tratament specific pentru acest tip de virus si medicii spun ca pot trata doar simptomele.

Simptomele coronavirusului:

– febra mare

– rinoree (nas care curge)

– tuse

– dispnee (greutate in respiratie)

– dureri de cap

– dureri de gat

– o stare generala de rau

In ghid se arata ca simptomele pot aparea intre 2 si 14 zile de la expunere. La bebelusi, varstnici si persoanele cu un sistem imunitar scazut, coronavirusurile pot duce la afectiuni respiratorii, precum pneumonia sau bronsita, iar in cazuri mai grave, pot duce la disfunctii sau chiar cedari ale organelor.

Cum se transmite coronavirusul

Coronavirusurile prezente la animale pot infecta oamenii, pentru ca apoi sa se raspandeasca la alte persoane (cum e cazul MERS sau SARS). Specialisitii au crezut initial ca infectarea oamenilor cu noul virus din China ar fi fost cauzata de animale. Multi pacienti au declarat, insa, ca nu au fost expusi la animale sau piete in care se vindeau produse de origine animala, astfel incat ipoteza a fost infirmata.

Modalitati de prevenire

Ce a recomandat Serviciului de Ambulanta Romania

– Curata mainile cu apa si sapun sau cu o solutie pe baza de alcool.

– Acopera-ti nasul si gura cu un servetel sau cu pliul cotului cand tusesti si stranuti.

– Evita contactul direct cu persoanele care au simptome de raceala sau gripa.

– Gateste bine carnea si ouale.

– Evita contactul neprotejat cu animalele vii (salbatice si domestice)

 

Publicat: 13 Feb. 2020, 10:02 News
Pe aceeași temă