Cum agravează canicula bolile și ce simptome ai! Nu le ignora și mergi imediat la medic

Publicat: 25 iul. 2023, 14:04 Autor: Camelia News

În loc să ne bucuram de soare, nisip și mare, în sezonul estival ne putem confrunta cu tot felul de probleme de sănătate. Canicula este principalul factor declanșator al dezechilibrelor din organism, iar daca nu sunt luate măsuri rapid, aceasta poate avea efecte grave asupra sănătății noastre și declanșa bolile.

Căldură sufocantă reprezintă un factor de stres chiar și pentru persoanele perfect sănătoase, cu atât mai mult pentru cei în vârstă sau predispuși la diverse afecțiuni cronice. Cazuri în care boala poate deveni mult mai greu de controlat dacă gradele Celsius din termometru depășesc nivelul confortului termic. Iată care sunt cele mai frecvente afecțiuni care se pot agrava vara:

Diabetul

Medicamentele recomandate pentru reglarea glicemiei pot fi extrem de toxice dacă nu se consumă suficiente lichide. Iar transpirația excesivă poate exacerba pierderea de lichide din organism, astfel încât se ajunge frecvent la deshidratare.
Altfel spus, combinația de căldură și umiditate poate fi fatală pentru diabetici din cauza inabilității organismului de a se răcori.

Bolile cardiace

În timpul verii, presiunea sângelui este redusă deoarece organismul elimină căldură în exces pentru a evita supraîncălzirea. Unii am putea fi tentați să credem că putem renunța la tratamentul pentru tensiune recomandat de medic. Sau că nu mai e cazul să mergem la o consultație, în ideea că vom merge „la toamnă”.

Din păcate, nu facem decât să ne expunem unui risc mai mare.

Temperaturile extreme și efortul în exces pot avea ca efect o criză de tensiune, manifestată prin cefalee, transpirații bruște și intense, congestive etc., apoi o vizită la spital și chiar o internare.

Cum agravează canicula bolile și ce simptome ai!

Și cardiacii sunt vulnerabili în fața toropelii specifice verii deoarece deshidratarea poate crește vâscozitatea sângelui, slăbind circulația sanguină și încetinind ritmul cardiac. De asemenea, odată cu transpirația se pierde și potasiul, un mineral care reglează activitatea inimii. Primele semne care ar trebui să vă îngrijoreze sunt starea de amețeală, migrenele, durerile de cap și țiuitul în urechi.

Pentru a evita acest lucru, specialiștii recomandă să se reducă la minimum cantitatea de sare din alimentație, consumul din belșug de fructe și legume. Evitarea ieșirilor la orele prânzului, atunci când temperaturile și razele soarelui au cea mai mare intensitate. Monitorizarea zilnică a tensiunii și hidratarea cu minimum 2-3 litri de lichide zilnic.

Astmul

Manifestările resimțite încă din timpul primăverii din cauza alergenilor pot persista și pe parcursul sezonului cald. În plus, căldură, umiditatea, praful și poluarea excesivă din marile orașe pot agrava simptomele astmului. Bolnavul prezentând dificultăți mari în respirație, în special pe timp de noapte, tuse și senzație de apăsare în piept. Din acest motiv, pe timp de vară sunt recomandate pentru astmatici excursiile la munte, unde aerul este mai curat și mai lipsit de factori alergeni, iar temperatura este una suportabilă.

De asemenea, trebuie avut grija la aparatele de aer condiționat. Filtrele acestora trebuie curățate periodic de praf și pentru a distruge micro-organismele depuse pe plase, care se pot răspândi în încăpere și pot fi inhalate cu ușurință, agravând crizele de astm.

Publicat: 25 iul. 2023, 14:04 Autor: Camelia News
Autor: Camelia
A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București. A lucrat încă din 2009 la ProSport ca intern. In…...
Pe aceeași temă
×