Cu ce se stropesc roșiile pentru a combate mana. Ce rol are bicarbonatul de sodiu

Publicat: 10 iun. 2020, 17:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Cu ce se stropesc roșiile pentru a combate mana. Ce rol are bicarbonatul de sodiu

Orice gospodar știe cu ce se stropesc roșiile, pentru ca acestea să nu fie afectate de mană. Există foarte multe soluții în comerț, dar acestea pot fi și toxice și în plus, sunt destul de scumpe. Puteți înlocui chimicalele cu un ingredient banal, la îndemâna oricui: bicarbonatul de sodiu.

Cum se previne mana la roșii

Roșiile sunt cultivate în multe țări, încă din cele mai vechi timpuri. Și România se poate mândri cu roșii de calitate, gustoase și zemoase. Cine nu poftește la o salată adevărată de roșii, cu mirosul specific și cu gustul inconfundabil al roșiilor de țară? Totuși, până să ajungi să guști din aceste legume, este destul de mult de muncă. Cei care se ocupă cu plantatul roșiilor și cu îngrijitul acestora știu despre ce este vorba.

În ultima perioadă, vremea le-a dat mari bătăi de cap cultivatorilor. Din cauza ploilor foarte dese, roșiile au foarte mult de suferit și se numără printre legumele cele mai afectate. Mana poate compromite întreaga muncă, iar rezultatul poate fi unul catastrofal. Ciuperca manei, care este denumită științific Phytophthora infestans, atacă roșia în totalitate. Mai întâi se vor strica frunzele, care vor începe să aibă pete galbene pe ele. După aceea, mana va ajunge și la roșii, iar acestea se vor înegri și până la urmă vor putrezi.

Pentru a evita astfel de situații, gospodarii pot apela cu încredere la câteva trucuri. În primul rând, trebuie să cumpărați răsaduri de calitate, de la persoane de încredere. Roșiile se udă dimineața, cât mai devreme cu putință, iar apa nu trebuie să fie foarte rece. De asemenea, pentru a evita apariția manei, încercați să plantați pe lângă roșii usturoi și ceapă. În momentul în care puneți în pământ răsadurile de roșii, încercați să mențineți o distanță mai mare între ele, de aproximativ 100 de cm.

Cum folosești bicarbonatul de sodiu pentru a combate mana la roșii

Pe lângă aceste reguli, mai există și alte câteva soluții pentru a combate mana. Tratamentele chimice din comerț pot fi foarte eficiente, dacă sunt aplicate corect. Totuși, acestea sunt toxice și pot afecta într-o oarecare măsură roșiile.

Ideal ar fi să apelați la variante cât mai naturale. În această situație, de mare ajutor vă poate fi banalul bicarbonat de sodiu. Este un ingredient ieftin și poate fi achiziționat de oriunde. Beneficiile bicarbonatului de sodiu sunt deja extrem de cunoscute, atât în ceea ce privește treburile casnice, cât și în problemele de grădinărit.

Astfel, pentru a scăpa de supărătoarea problemă a manei, faceți un amestec din bicarbonat de sodiu și apă. Puneți o linguriță de bicarbonat la un litru de apă. Atenție! Apa trebuie să fie caldă. Cu această soluție stropiți răsadurile din când în când.

Publicat: 10 iun. 2020, 17:00 Autor: Ionita Nicoleta General
Pe aceeași temă