Orice parinte are momente in care nu stie cum sa reactioneze atunci cand are de-a face cu copilul violent.
Aceste situatii apar mai ales atunci cand se impun noi reguli in familie, cu care copilul nu este de acord. Astfel izbucnesc si adevarate razboaie intre copilul violent si parinti sai, pe care de cele mai multe ori adultii nu stiu cum sa le gestioneze.
Cel mai important este ca parintii sa isi pastreze calmul in astfel de episoade, pentru ca furia celor mici este una trecatoare, iar de multe ori apare ca un impuls de moment. Cea care a explicat toate acesta a fost o specialista in educatia copiilor.
De cele mai multe ori se intampla ca parintii sa nu stie cum sa reactioneze, daca sunt loviti de copilul violent. Specialista Deborah Carlisle Solomon a explicat ca in acele momente e foarte important ca adultii sa ramana fermi pe pozitie.
„Daca copilul este nervos, poate pentru ca i-am impus o regula care nu ii place, atunci pot sa ii arat copilului ca il inteleg si sa ii spun «stiu ca ai vrut sa faci aia, dar nu te pot lasa pentru ca este periculos», si atunci lasam copilul sa isi exprime sentimentele. «Da, tipi foarte tare. Stiu, esti suparata. Chiar voiai sa faci lucrul acela. Stiu ca e greu atunci cand nu poti face tot ce vrei»”, a explicat Deborah Carlisle Solomon, potrivit digi24.ro.
Aceasta i-a mai sfatuit pe parinti sa fie cat mai autentici in acele momente de violenta trecatoare. „Deci, nu pot sa opresc copilul din a fi foarte suparat pe mine pentru ca nu il las sa faca ceva, dar ii pot vorbi sincer si ii pot spune «Stiu, esti foarte suparat»”, a mai explicat experta.
Ce mai trebuie sa stie parintii daca au de-a face cu momente in care copilul violent se manifesta este ca niciodata nu trebuie raspuns cu aceeasi moneda. Cei mici nu fac de multe ori diferenta intre gesturile lor impulsive, dar ar putea ramane marcati pe viata daca sunt loviti pentru modurile in care reactioneaza.
In cazul in care copilul incepe sa te loveasca, trebuie stiut ca e nevoie de impunerea anumitor limite. Cel mai bine este ca limita sa fie aratat, in mod fizic, de parinte, cu mana. „«Nu te voi lasa sa ma lovesti. Nu te voi lasa sa dai in mine». Daca copilul continua, ii voi spune «Voi pleca pentru ca nu vreau sa fiu lovita, nu ma simt bine». Si nu sa fie spus pe un ton de pedeapsa sau prin care vrem sa il facem de rusine, ci pe un ton cald si realist prin care acceptam lucrurile asa cum sunt”, a mai explicat Deborah Carlisle Solomon.
„In niciun caz nu voi folosi un mod prin care sa il sperii pe copil, pentru ca cei mici nu vin pe lume stiind care sunt regulile si cum ar trebui sa se comporte. Asa ca trebuie sa le aratam, sa fim modele de comportament potrivit, sa il ghidam si uneori trebuie sa le impunem limite la nesfarsit”, a mai adaugat specialista.