Copil de 7 ani, mort la spitalul din Pașcani. Defibrilatorul, cărat de asistente cinci etaje

Publicat: 29 Nov. 2019, 16:27 News
Copil de 7 ani, mort la spitalul din Pașcani. Defibrilatorul, cărat de asistente cinci etaje

Un copil de 7 ani diagnosticat cu varicelă a murit în spitalul din Pașcani. Tatăl său acuză că, deși în stare gravă, ambulanța nu s-a grăbit, iar ajuns la spital, copilul a fost dus într-o sală „fără aparate” și defibrilatorul a fost cărat 5 etaje.

Tatăl copilului de 7 ani povestește că băiatul a fost diagnosticat, la începutul săptămânii, de medicul de familie cu varicelă. După trei zile de tratament, miercuri, copilul a început să se simtă rău. În mai puțin de o oră, susține tată său, starea lui s-a înrăutățit brusc. Atunci au decis să cheme ambulanța.

„Miercuri i s-a făcut rău, a vomitat după ce a mâncat. (…) În decurs de maximum o oră, de când a început să se învinețească în zona bubițelor, s-a învinețit la față, pe buze, am chemat ambulanța în urgență, disperați, de la Iași. Cine a transmis Pașcaniului, a transmis ca nefiind urgență, a fost doar o varicelă, ambulanța deplasându-se pe o disțanță de un kilometru, până la noi, în 17 minute, cu girofarurile stinse și oprind la semafor la culoarea roșie, că așa li s-a transmis de la Iași, că nu e urgență. Înregistrarea poate dovedi cât de disperați eram la telefon”, a declarat Adrian Popoaia, tatăl băiatului.

Potrivit acestuia, când au ajuns la spital, copilul nu a fost tratat în Compartimentul de primiri urgențe, ci dus în secția de Pediatrie, la etajul 5 al unității medicale.

„La spital ajungând, medicul de gardă, la Pediatrie – nu l-au primit la urgențe, l-au urcat la etajul 5 la secția de Pediatrie- un domn foarte în vârstă, cu o incompetență, cu o nepăsare totală, nu a preluat cazul cum trebuia. Am o filmare cum stătea departe de pătut, el (n.r.-băiatul) fiind intubat, cu tub de oxigen, cu mască pe față. L-a băgat într-o cameră unde nu aveau aparatură absolut deloc, i-au băgat doar niște sânge, i-au pus o perfuzie, i-au dat o pastilă, au stat de vorbă cu el, fiind conștient, a răspuns, ca după zece minute aproximativ să devină inconștient, să îi erupă sângele din plămâni.

A fost o coagulare de sânge în plămâni, a dat pe gură și pe nas și a căzut inconștient. Neavând aparatura necesară în acel salon, l-au resucitat timp de un sfert de oră – douăzeci de minute până ce au cărat aparatura de jos de la parter la etajul 5 asistentele, l-au resucitat doar apâsând pe pieptul lui. În rest, incompetența a luat amploare. Au mai chemat în schimb, după aia, trei medici, timp de două ore s-au chinuit degeaba”, a mai explicat presei tatăl băiatului.

Tatăl copilului susține că medicii i-ar fi spus că băiatul ar fi avut o infecție cu meningococ.

„Ei nu au spus nimic, neavând un diagnostic clar. Prin bănuială au spus o denumire de diagnostic, nu am reținut, sincer, în starea în care eram, ceva de meningococ, o tulburare a unui microb în sânge, care la coagulare i-a inundat plămânii și a eliminiat pe trahee 700 și ceva de ml de sânge”, a spus tatăl.

Directorul DSP Iași a anunțat că o anchetă a fost începută în acest caz.

„Am trimis o echipă de epidemiologi, precum și o echipă de inspectori pentru a vedea situația de fapt. Echipa de epidemiologi a fost trimisă la liceu, pentru a vedea măsurile de profilaxie care s-au luat cu privire la cazul de varicelă, iar inspectorii la Spitalul Pașcani pentru a vedea serviciile care au fost furnizate copilului”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Liviu Stafie, directorul DSP Iași.

Acesta a spus că suspiciunea că băiatul ar fi făcut meningită nu se confirmă. „Nu s-a confirmat deocamdată meningita, așteptăm datele de laborator, e posibil să fie un șoc toxico-septic, să vedem analizele”, a mai spus Liviu Stafie.

Trupul neînsuflețit al copilului a fost dus la IML pentru necropsie.

Publicat: 29 Nov. 2019, 16:27 News
Pe aceeași temă