Constructiile astea din India par biserici sau castele vechi, dar nu e asa! In urma cu sute de ani indienii au investit enorm in fantanile de sub pamant!
India este un taram de basm, iar diversitatea arhitecturala te lasa gura-casca. Temple stravechi, palate minunate, toate fac parte din patrimoniul cultural al acestei tari incarcata de spiritualitate.
Ziduri intregi din piatra se intind pe suprafete imense. Cu ferestre, usi bine sculptate, constructiile te duc cu gandul la lacase de cult sacre, vechi de mii de ani. Ei bine, in imagini nu este vorba despre nicio biserica si niciun castel stravechi, ci despre fantani contruite pe zeci de etaje in subteran.
Scopul lor era de a ajunge la apele freatice si de a le colecta pe cele pluviale.
Avand in vedere clima din India unde sezonul arid alterneaza cu cel plin de pli abundente, astfel de fantani erau necesare. Investitiile in constructiile unice au fost facute de bogatasii din acele vremuri, in urma cu sute de ani.
În India are denumiri variate, în funcție de zonele în care se găsesc. Construcțiile ajung pâna la 6 nivele sub pământ și sunt bogat ornate. Au fost construite ca bazine de strângere a apei după lunile ploioase. Sunt practic fântâni sau iazuri, dar într-o forma inedită.
Din pacate utilizarea incorecta si necontrolata a apelor freatice a dus la secarea multora dintre aceste fantani. Majoritatea constructiilor de acest gen sunt lasate in paragina.
Ele au devenit depozite de deseuri. Exista insa cateva dintre locurile acestea care sunt in continuare mentinute in stare functionala pentru atractia turistilor.