Clătite de post se pot face în mai multe variante. Fie cu apă minerală sau cu bere, fie cu banane sau cu mere, clătitele de post sunt absolut delicioase.
Iată unele dintre cele mai savuroase clătite de post, un desert perfect pentru Postul Crăciunului sau orice altă perioadă de post.
Rețeta de clătite de post simple este, așa cum îi spune și numele, cea mai la îndemână și cel mai ușor de preparat, chiar și de un începător în ale bucătăriei
Se amestecă într-un castron zahărul, cu zahărul vanilat, făină și sărea, apoi se adaugă apa minerală și uleiul și se ameste încet cu țelul. Dacă iese prea groasă compoziția se mai adaugă apa minerală, dacă este prea subțire se mai pune puțină făină. Se toarnă apoi clătitele într-o tigaie specială, bine încinsă, și se coc pe ambele părți. Se umplu cu fructe sau gem.
Citește și: Reteta de dovlecei la tigaie cu usturoi. Numai buni pentru perioada postului
Rețeta de clătite de post cu bere este recomandat să fie făcută cu bere fără alcool, asta deși preparată termic berea își pierde oricum alcoolul.
Frecăm zahărul cu uleiul, adăugăm berea și batem totul cu un tel. Incorporăm esența și turnăm făina și praful de copt în ploaie. Batem bine compoziția cu telul pentru a evita formarea cocoloașelor. După ce aluatul este gata, îl lăsăm circa 10 minute să se odihnească, pentru ca spuma de la bere să se liniștească. Coacem clătitele într-o tigaie antiaderentă, fără ulei, câte un polonic pentru fiecare clătită.
Clătitele de post cu banane au o savoare deosebită tocmai datorită bananei din aluat.
Se pun toate ingredientele uscate într-un bol şi se amestecă bine. Adaugi piureul de banană peste ingredientele uscate şi amesteci cu o furculiţă. Continui să amesteci şi, treptat, torni sucul de portocale până când obţii un aluat consistent. Pui uleiul şi omogenizezi.
Încingi o tigaie antiaderentă la foc mediu, o ungi cu puţin ulei şi prepari clătitele in stil american. Le rumeneşti până când încep să facă bule şi să se usuce la suprafaţă. Le întorci cu o spatulă şi le mai coci câteva secunde. Le scoţi pe un platou şi repeţi procedura cu aluatul rămas. Le serveşti calde, cu dulceaţa preferată.
Clătitele de post cu mere sunt deosebit de gusoase, chiar dacă sunt un pic diferite de clasicele clătite.
Merele se spalî, se curată de coajă, se scoate partea cu cotoarele și semințele, se tăie în felii foarte subțiri, se pun în aluatul de clătite, și se coc în ulei ca și clătitele, dar să fie mai groase. Se servesc ca atare, fără altă umplutură, pudrate cu zahăr vanilat.