Ciclonul care a facut ravagii in Italia vine in Romania – temperaturile cresc, dar vin ploile. Vremea extremă face ravagii în ţările din vestul Europei. În Italia, în timp de oraşele din sud se topesc la 35 de grade, în nord, ploile de cod roşu au măturat tot în cale. Au fost închise drumuri, magazine şi şcoli, iar sute de oameni au fost evacuaţi. Peninsula e lovită de un ciclon care va avea urmări şi în România. Primele efecte le vom vedea din această seară.
În localităţile din apropiere de Milano, situaţia e critică. Parcările şi străzile s-au transformat în lacuri, iar supermarketurile au fost inundate. Sunt magazine unde apa trece de glezne. În altele, vitrinele şi rafturile au fost distruse de viitură, iar în urmă a rămas o mare de noroi. În doar câteva ore a plouat cât pentru două săptămâni, spun meteorologii.
Sute de localnici au fost nevoiţi să fugă din case pentru a se salva. Pompierii au salvat bătrâni şi oameni imobilizaţi în bărci pneumatice. În unele locuri, apa e până la brâu. Oamenii au încercat să ia cu ei tot ce au putut din case.
Giuseppe Sala, primarul orașului Milano: La nord de Milano, unde s-a construit mult, terenul este clar afectat de intervenţia omului şi nu absoarbe apa. Muncim încă de noaptea trecută.
Anul trecut, fix pe 16 mai, o furtună cumplită a lovit Emilia Romagna si a luat 16 vieţi. Alţi 23 de mii de oameni şi-au părăsit casele distruse de inundaţii, scrie observatornews.ro.
Nordul Italiei rămâne sub cod roşu de ploi până mâine. Aceeaşi alertă vizează şi Germania. Un alt cod roşu, dar de vânt, este în vigoare în Serbia. La graniţa cu România, în Ungaria, sunt anunţate furtuni de cod portocaliu. Valul extrem va avea urmări şi la noi.
Simona Căşună, meteorolog Observator: Ciclonul care a produs şi va mai produce pagube în mare parte a Europei se va deplasa către nordul continentului în următoarele zile. Ţara noastră se află la periferia sa estică, motiv pentru care la noi vântul va fi cel care ar putea crea unele probleme.
Iulia Pop, reporter Observator: Vântul va prinde putere chiar în următoarele ore, iar la rafalele vor atinge chiar 90 de kilometri la oră. Autorităţile sfătuiesc localnicii să aibă grijă de obiectele care ar putea fi luate de vijelie, să închidă ferestrele şi să nu îşi lase maşinile sub copaci bătrâni şi uscaţi.
Până vineri aproape de miezul nopţii, Caraş Severin va fi sub portocaliu de vânt, iar mai multe judeţe din vest şi centru sub avertizări cod galben. Vremea se menţine răcoroasă şi în Capitală până mâine dimineaţă. Peste noapte ar putea exista reprize scurte de ploaie, iar minima va fi de 9 grade Celsius. Săptămâna viitoare alte furtuni vor traversa Europa Centrală şi vor aduce ploi ca de vară în mare parte a ţării.