Cetatea bizantina de la Pacuiul lui Soare e un loc unic in lume.
Desi reprezinta o atractie turistica pentru toti cei veniti in apropierea judetului Calarasi, cetatea bizantina de la Pacuiul lui Soare a fost propusa abia acum ca obiectiv international. Locul e al doilea ca marime din tara cand vine vorba de valoarea istorica.
Totusi, realitatea e una crunta pentru acest loc, fiindca incetul cu incetul, zona de o incredibila semnificatie e inghitita de apele Dunarii si sta sa dispara cu totul. Cetatea bizantina se afla pe insula Pacuiul lui Soare, iar de cativa ani aceasta se afunda tot mai tare.
Cetatea bizantina de la Pacuiul lui Soare e al doilea sit arheologic ca marime din Romania, dupa Sarmizegetusa. Din pacate, insa, intreaga insula se scufunda in apele Dunarii, tot mai mult, pe zi ce trece. O senatoare a fost cea care a tras un semnal de alarma in Parlament, ca locul sa fie numit un obiectiv turistic international.
Ruinele cetatii Vicina, care se afla pe insula Pacuiul lui Soare, reprezinta un loc de maxim interes arheologic. Zona are o mare importanta pentru ca inainte ca acea cetate sa fie ridicata, a existat o alta, cu mult mai veche, ce dateaza inca din secolul al XIII-lea.
Insula Pacuiul lui Soare este insa un loc desprins dintr-o alta lume. Pentru ca e situata destul de departe de civilizatia, insula e vizitata in special de catre pescarii din apropiere, care marturisesc ca e un loc ideal pentru pescuit.
Cei care isi doresc sa ajunga pe insula Pacuiul lui Soare au de strabatut un drum lung. Inca de foarte dimineata, in general plecarea se face din Calarasi, inspre Ostrov, in aproiere de Silistra, la granita cu Buglaria. Oricine isi doreste sa ajunga pe insula pe care exista cetatea medievala trebuie sa parcurga mai bine de o ora. In spatele manastirii Dervent, din Ostrov se gaseste un drum de tara ce duce direct catre Dunare.
Potrivit arhelogilor, acel sit e al doilea ca marime, dar si ca potential, din tara. Cetatea Vicina reprezinta cel mai important asezamant din secolul IX, dupa Ulpia Traiana Sarmisegetuza. La Pacuiul lui Soare exista si o rezervatie arheologica extrem de importanta, iar cercetatorii au scos chiar la lumina foarte multe obiecte de interes. Descoperirile ar putea constitui reperele necesare a unui muzeu in acea zona.
Ca sa poata fi salvata, pentru cetatea bizantina de la Pacuiul lui Soare ar trebui sa fie facuta o deviere a Dunarii, iar in fata insulei se poate desface senalul navigabil, incat spatiul sa fie ocrotit cu ajutorul unui dig. Acesta ar stopa erozoinea si ar putea transforma locul intr-un veritabil obiectiv turistic, pe tot parcursul anului.
(sursa: adevarul.ro)