Cel mai des intalnite mituri despre anticonceptionale! De ce femeile inca le cred si in 2019?!
In anul 2019, inca se propaga anumite mituri despre anticonceptionale. Desi femeile pot alege dintre variantele contraceptive, cum sunt pilulele, cele intrauterine sau chiar plasturii. La fel cum este de variata gama lor, s-ar putea spune asta si despre miturile care le inconjoara.
Cele care isi doresc sa nu devina inca mamici si apeleaza la o forma sau alta de contraceptie nu trebuie sa aplece urechea chiar la toate zvonurile. In schimb, pot cere intotdeauna informatii suplimentare, alaturi de o parere avizata, de la medic.
Cel mai des intalnite mituri despre anticonceptionale!
Multe dintre miturile de mai jos sunt crezute cu sfintenie de femei. De aceea, exista cazuri in care nu se apeleaza la contraceptive, de frica urmarilor nefondate. Totusi, inainte de a le solicita de la ginecolog, asigurati-va ca stiti cat mai multe despre ele.
„Femeile nu pot ramane insarcinate”
Este gresit sa presupuneti ca daca sunt administrate contraceptive, riscul de sarcina nu mai exista. Se pare ca nici in cazul sterilizarilor nu este intotdeauna adevarat acest lucru. Femeile pot ramane insarcinate chiar si daca sunt sterilizate! „Majoritatea oamenilor cred ca aceste metode sunt infailibile. Nici una nu este! Nici macar sterilizarea nu este 100% eficienta”, e de parere ginecologul Nerys Benfield.
„Contraceptia de a doua zi are efecte 100%”
Si acesta este un mit despre anticonceptionale ce trebuie spulberat. Pastila de a doua zi sau contraceptia de urgenta reprezinta o alternativa ce intarzie ovulatia. Daca momentul in care ovulul este eliberat de ovare e decalat, nu mai poate fi fertilizat de spermatozoid. „Functioneaza doar prin intarzierea ovulatiei, asa ca daca ai avut deja ovulatia, nu te va ajuta cu nimic sa iei pilula de urgenta”, a mai explicat specialistul Nerys Benfield, noteaza playtech.ro.
„Contraceptivele cu hormoni sunt toxice!”
Unul dintre cele mai populare mituri despre anticonceptionale este cel potrivit caruia metodele bazate pe hormoni sunt toxice. Inainte de inceperea oricarui astfel de tratament, este recomandata oricum discutia foarte serioasa cu un ginecolog, pentru ca implica si riscuri.
In cazul femeilor care sufera de endometrioza, acestea pot remedia durerile foarte puternica pe care boala le aduce cu sine. Sunt folosite conceptionalele pe baza de hormoni pentru a diminua durerile infioratoare. „Desi apreciez ca sunt multi oameni care nu vor sa ia hormoni, exista oameni care sufera cu adevarat fara ele”, a fost de parere ginecologul Alyssa Dweck.
„Pastila de a doua zi induce avortul”
Femeile care refuza categoric sa isi administreze anticonceptionale invoca adesea acest motiv. Cele care nu isi doresc sa ia pastila de a doua zi si risca o sarcina nedorita se tem ca le va induce avortul. Este o afirmatia falsa, pentru ca pilula de urgenta nu face altceva decat sa previna ovulatia. In nici un caz nu cauzeaza un avort.
„Anticonceptionalele distrug fertilitatea”
Contraceptivele nu afecteaza fertilitatea. A subliniat acest lucru si specialista Alyssa Dweck. In multe cazuri se intampla ca pilulele sa fie administrate din pricina menstruatiilor foarte dificile, dar si a dezechilibrelor hormonale. S-ar putea traduce prin probleme de fertilitate. Insa ele dispar atunci cand o femeie incearca sa ramana si renunta complet la contraceptive. Exista insa si o problema a varstei, pentru ca timpul care trece este cel care influenteaza fertilitatea, si nu pastila propriu-zisa.