Concurenții MasterChef România au avut aseară una dintre cele mai neașteptate provocări ale sezonului: transformarea parizerului într-un preparat gourmet. Ingredient aparent banal, dar cu o puternică amprentă nostalgic-românească, parizerul a devenit miza unei probe pline de creativitate și emoție. Ediția de marți seară a fost lider de audiență.
„După mai multe zile în care ați gătit cu ingrediente scumpe, a venit momentul să vă arătați măiestria folosind parizerul pe post de vedetă în farfurie. Invitatul misterios este cu ochii pe voi”, le-a spus Gina concurenților la începutul primei probe. Tensiunea din platoul MasterChef a fost amplificată de prezența acestui invitat surpriză, ascuns în spatele unui paravan.
Revenirea spectaculoasă a chef Patriziei Paglieri i-a pus pe concurenți în încurcătură. Aceasta a pășit, din nou, în bucătăria MasterChef pentru a gusta preparatele pregătite de cei 11 concurenți rămași în emisiune.
Marți seară, MasterChef România a fost lider de audiență! În intervalul orar 20:28 – 23:01, PRO TV a înregistrat 7,6 puncte de rating și 25,3% cotă de piață, în rândul publicului național format din persoane cu vârsta între 21 și 54 de ani, din categoriile ESOMAR ABCD, în timp ce televiziunea de pe poziția secundă avea 6,7 puncte de rating și 22,1% cotă de piață.
În urma primei probe, Cosmina, Geta, Florentin, Ștefan, Cerasela, Alex și Ariane au intrat la testul sub presiune, unde au gătit scoici Saint Jacques, iar decizia chefilor a fost ca Geta Matei să lase șorțul pe banc și să părăsească emisiunea.
Florentin Drăgoiu, Cerasela Șerban, Ștefan Măchița, Alex Schmutzer, Horia Petrovan, Ioana Popoviciu, Ariane Dărăban, Vlad Boomer, Alex Laslo și Cosmina Boboc sunt cei care au intrat în TOP 10 cei mai buni concurenți ai acestui sezonului.
Săptămâna viitoare, o cină aniversară pentru 30 de ani de PRO TV va fi provocarea supremă pentru cei 10 concurenți din emisiune. Cum se vor descurca și cu ce preparate îi vor surprinde pe invitații speciali, aflăm luni și marți, de la ora 20:30, la PRO TV și pe VOYO.
Ingrediente (pentru ~2‑3 porţii)
~300 g parizer (ideal unul de calitate, cu carne bună)
2 ouă
~60 g făină
1 linguriţă oregano uscat
½ linguriţă usturoi pudră
Sare şi piper după gust
Ulei neutru (ex: de floarea‑soarelui) sau ulei de rapiţă pentru prăjit
Pentru sos:
2 ardei graşi roşii
2 roşii mari, coapte sau de grădină
20 g unt (sau alternativ ulei de măsline extra‑virgin)
½ linguriţă oregano uscat
1 căţel mic de usturoi, tocat mărunt
Sare, piper după gust
Taie parizerul în felii de grosime medie (~8‑10 mm).
Pregăteşte un bol cu făină amestecată cu oregano uscat, usturoi pudră, sare şi piper.
Bate ouăle într‑un alt bol.
Trece fiecare felie de parizer: mai întâi prin făină (să adere bine), apoi prin ou bătut, apoi încă o dată, după dorinţă, pentru o cocă mai groasă.
Încinge uleiul într‑o tigaie la foc mediu‑mic (important: focul să nu fie prea mare ca să nu se ardă exteriorul înainte să se gătească interiorul).
Prăjeşte feliile de parizer pe fiecare parte până când devin aurii şi crocante (câte ~2‑3 minute pe parte, în funcţie de grosime). Scoate pe hârtie absorbantă să elimini excesul de ulei.
Pentru sos: coace ardeii și roşiile – poţi folosi grătar sau cuptor la ~200°C până când coaja începe să se încreţească şi se rumeneşte, apoi decojeşte‑le.
Într‑o cratiţă mică, topeşte untul (sau încinge uleiul), adaugă usturoiul şi oregano şi lasă‑le să elibereze aroma ~30 de secunde. Adaugă ardeii şi roşiile decojite, mixează/blendează până obţii o pastă fină. Potriveşte de sare şi piper.
Serveşte feliile de parizer rumenite alături de sosul de ardei şi roşii – poţi adăuga o garnitură simplă: salată verde cu ulei de măsline + o felie de pâine prăjită.
Foloseşte parizer de calitate, eventual unul afumat uşor, pentru a da o aromă distinctă. Poţi adăuga în stratul de făină/pane puţin parmezan ras fin, pentru extra gust.
În loc de unt în sos, poţi folosi o lingură de smântână lichidă pentru a înmuia textura sosului. Pentru plating elegant: aşază feliile suprapuse uşor, cu sosul într‑o „piscină” pe farfurie şi decorează cu microverdeţuri (ex: tridacărio, rucola mică) sau fulgi de chilli (dacă vrei contrast).
foto: social media