Un medic specialist a tras un semnal de alarmă și a vorbit despre femeile însărcinate care se infectează cu noul coronavirus. Ce se întâmplă cu organismul acestora și dacă există posiblitatea să se transmită la făt anticorpi.
Un medic a vorbit despre transmiterea anticorpilor la făt, dacă este posibil, în condițiile în care femeile însărcinate se infectează. Medicul primar Obstretică – Ginecologie la Spitalul Universitar de Urgență din București, Monica Cîrstoiu, a spus pentru Gândul.ro cum influențează virusul sarcina și dacă anticorpii se transmit și la copil.
”Ținând cont de contextul epidemiologic actual, ne-am gândit ca în cadrul Spitalului Universitar să desfășurăm un studiu referitor la efectele pe care le are infecția cu SARS-COV-2 atât asupra mamei, cât și asupra copilului. Știm că starea de sănătate a mamei se reflectă întru totul în starea de sănătate a nou-născutului”, a spus medicul Monica Cîrstoiu.
”De ce inițial a fost un număr atât de mic? Pentru că odată diagnosticate prin PCR, dacă acestea nu se aflau în travaliu, mamele erau trimise către o maternitate strict dedicată infecției SARS-COV-2”, a spus medicul despre faptul că în anul 2020 au fost peste două mii de nașteri la Spitalul respectiv, 1.2% fiind femei care aveau și Covid-19. Din luna decembrie, unitatea spitalicească a primit paciente infectate cu noul coronavirus pentru tratament, pe circuitul separat din zona roșie, iar pe circuitul din zona verde, paciente care nu aveau virusul în corp.
Potrivit medicului, anticorpii sunt transmiși la nou-născuți. Pe de altă parte, anticorpii sunt importanți, mai ales pentru a vedea dacă mama este imunizată.
„Dacă mama a avut infecție cu coronavirus pe parcursul sarcinii, clar există un titru protectiv atât la ea, cât și și la copil. De asemenea, pornind de la aceste date și de la încurajarea femeilor de a se vaccina informate, în cunoștință de cauză, am constatat că și trecerea de anticorpi de tip spike de la mamă la nou-născut a existat în condițiile în care femeile au fost vaccinate pe parcursul sarcinii, ceea ce este un lucru extrem de important. Toate aceste date, ne-am gândit să le corelăm și să le studiem pentru a vedea dacă nou-născutul are protecție față de infecție în condițiile în care mama a fost vaccinată și dacă mama pe parcursul sarcinii a trecut prin boală”, a mai spus medicul.
Sursă foto: Pixabay