Jobul unei infiermiere presupune sarcini nenumărate, printre care, cea mai importamtă este ajutatul bolnavilor să facă diferite lucruri atunci când nu pot singuri. Practic, infirmierele hrănesc pacienții, îi schimbă, îi ajută să meargă la baie, etc.
Însă, atunci când vine vorba de remunerație, acestea au salarii extrem de mici. În luna ianuarie a acestui an, peste 100 de sindicaliști din domeniul Sănătății, aparținând Federației ”Solidaritatea Sanitară” au protestat în Piața Victoriei din București.
”Sistemul public de sănătate este victima unor inechități majore. Lucrătorii din sănătate retrăiesc o drama tradițională a acestui popor: în timp ce unii se sacrifică, alții culeg beneficii pe seama lor; în timp ce „soldații” aflați în prima linie cad la datorie, „generalii de mentenanță” își acordă medalii și privilegii”, se arată într-un comunicat al Federației Solidaritatea Sanitară.
Sindicaliștii vor ca lefurile tuturor angajaților din domeniul Sănătății să se majoreze, începând cu 1 ianuarie 2021, la nivelul prevăzut de legea salarizării pentru anul 2022. ”Personalul TESA, adică brancardierii, infirmierele, registratorii, au rămas cu același salariu ca în 2018. Și ei ar fi meritat să primească salariul mărit încă de acum trei ani de zile. Pe ei îi susțin și pentru ei particip la acest miting. Meritam nu neapărat să ne facă eroi autoritățile, ci să ne trateze corect”, spunea o protestatară potrivit impact.ro.
Salariul unei infirmiere se apropie de 2500 de lei, în condițiile în care acestea sunt în prima linie împotriva coronavirusului.
Salariile cadrelor medicale au fost majorate în urmă cu doi ani, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea cu nr. 153/2017, unde sunt precizate remunerațiile acestora.
Așa cum era de așteptat, remunerațiile variază în funcție de experiență și de subunitatea unde lucrează. În unitățile medicale de stat din România, o asistentă medicală câștigă, în fiecare lună, între 4.150 și 5.197 lei. De asemenea, o asistentă medicală principală are între 4.752 și 5.412 lei. La aceste salarii, se adaugă indemnizația la hrană, sporul de vechime, sporul de toxicitate, plus diverse alte sporuri, notează Gândul.
Salariile angajaților din domeniul Sănătății s-au triplat în ultimii zece ani. Numărul angajaților s-a mărit, față de anul 2011, cu 24%. Un salariu care acum 10 ani era de 1.200 de lei, în prezent a ajuns la 4.100 de lei.
Sursa foto: Pexels.com