Ce inseamna ‘Pastele cailor’ si cand are loc aceasta sarbatoare! Cum a aparut in traditia noastra

Publicat: 10 aug. 2017, 19:07 Autor: Echipa Ciao.ro Life

Ce inseamna ‘Pastele cailor’ si cand are loc aceasta sarbatoare! Pica in aceeasi zi cu Inaltarea Domnului sau ziua de Ispas. Adica la 40 de zile dupa Pasti sau joia din saptamana a sasea dupa Pasti. In popor se mai numeste si ‘Joia iepelor’.

Expresia ‘la pastele cailor’ semnifica la noi ‘niciodata’ sau intr-un timp indepartat rau. Aceasta se regaseste doar in cultura noastra si provine din Transilvania. Legenda expresie vine de la nasterea lui Iisus.

Se spune ca, atunci cand Fecioara Maria nastea, caii faceau galagie. Aceasta i-ar fi blestemat sa fie animale flamande pe viata si sa se simta satuli de ‘pastele cailor’. Este singura zi din an in care aceste animale nu sunt puse la jug sau caruta. In trecut, se faceau slujbe religioase pentru sanatatea lor.

Ce inseamna ‘Pastele cailor’ – origini

Expresia provine din Transilvania si este sarbatorit rar. Atunci cand Pastele Ortodox coincide cu Pastele Catolic, este pastele cailor. In vechime, cand cele doua nu coincideau, taranii ortodoxi imprumutau caii celor catolici.

La fel se intampla si cand era Pastele Catolic si catolicii nu munceau. Acestia imprumutau caii celor ortodocsi ca sa munceasca la camp. In momentul in care sarbatorile coincideau, caii aveau liber. Asa a aparut Pastele Cailor, sarbatoarea in care animalele nu munceau.

Ce inseamna ‘Pastele cailor’ – ce spun expertii

ce inseamna pastele cailor„În principiu, prima alergare a cailor la începutul primăverii este importantă, la fel şi păşunatul cailor. Unii cercetători chiar au încercat să găsească o justificare a acestei expresii, spunând că exista un Paşte al cailor, pe care nu toţi oamenii de cultură l-au identificat ca moment.

Unii spun că este la 40 de zile de la Paştele sărbătorit de oameni, alţii spun că este la primul păşunat, dar există şi păreri care spun că atunci când iepele au mânz în timpul verii este şi Paştele cailor. Această nesiguranţă arată fără dubiu că nu există neapărat o explicaţie logică a expresiei. Este greu de precizat în ce zonă a apărut expresia, neavând niciun fonetism, nicio particularitate de alt gen lexical sau morfologic.

În principatele extracarpatice, mai ales în Moldova, această expresie este folosită foarte des. De aceea şi cei care au studiat-o sunt din această arie”, a explicat pentru „Adevărul”, lectorul universitar dr. Cătălin Enică, de la Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi.

Ce inseamna ‘Pastele cailor’ – zvonuri

Chiar daca in cultura noastra isi are originea in Transilvania, unii sustin ca are vechime. Pastele cailor ar proveni din epoca fanariota, cand nu existau multe acte si comerciantii isi faceau legaminte verbale. Fagaduiau ca vor aduce marfa sau ca o vor plati. „Pastele cailor” mai are doua sinonime: „Marti dupa Pasti” sau „Joi dupa Pasti”.

Citeste si: „Ciuperca lui Dumnezeu, beneficii si mod de consumare. Ce este planta care te vindeca de cancer”

Publicat: 10 aug. 2017, 19:07 Autor: Echipa Ciao.ro Life
Pe aceeași temă